EU-president Donald Tusk foran EU-toppmøtet:EU-president varsler smertefull løsning for vern av Schengen-grensene

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kveld skal EUs statsministre avgjøre om yttergrensene til Schengen-landene inkludert Norge, skal bli voktet av en overnasjonal Frontex-styrke. Og britenes EU-medlemskap kan gå på en smell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som jeg har sagt i hele perioden med migrasjonskrise: Det er ikke noe godt alternativ til grensevern. Derfor ønsker jeg velkommen kommisjonens forslag om forsvaret av våre ytre grenser. Men grensevernet er og bør først og fremst være nasjonalstatens sak.

Det sa presidenten for EUs Europeisk Råd, Donald Tusk, idet han torsdag ettermiddag gikk inn til EU-toppmøtet. Det skal i dag og i morgen diskutere usedvanlig viktige og kontroversielle spørsmål.

Forut for toppmøtet har EU-kommisjonen foreslått å opprette en overnasjonal grensestyrke. Den skal uten et lands samtykke kunne rykke inn på deres territorium for å vokte yttergrensa til Schengen-området, som også Norge er del av.

Les også: – Norge inkludert i planer om EU-grensevakt

Men smertefullt vil det bli

Et slikt inngrep i medlemslandenes suverenitet, har Tusk motforestillinger mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er vi nødt til å analysere det kontroversielle spørsmålet om europeisk grensestyrker som går inn på territoriet til en suveren stat, sa han til pressen som var møtt frem ved inngangen til rådsbygningen i Brussel.

– Men – Europa kan ikke forbli sårbar når en Schengen-stat ikke er i stand til effektivt å verne sine grenser, fortsatte Tusk og slo fast:

– Hvis vi avviser EU-kommisjonens forslag, må vi finne en annen, men er jeg redd, like smertefull løsning.

Les også: Norge sitter på gjerdet i het flyktningdebatt i EU

– Faktum: Uakseptabelt

Storbritannias kinkige forhold til EU blir et annet hett tema på toppmøtet. I sin invitasjon til toppmøtet, varsler Donald Tusk diskusjoner under middagen i kveld om de mest kontroversielle temaene i britenes ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene er svært skeptiske til EU og en stadig tettere union, og den konservative statsminiser David Cameron har lovet en folkeavstemning om EU-medlemskapet i 2017, dersom han lykkes å få til en avtale med EU og nye betingelser for britene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder spørsmålet om Storbritannia, viser viser mine konsultasjoner med medlemstatene god vilje til å finne en løsning. Men det endrer ikke det faktum at deler av det britiske forslaget virker uakseptable, sa Tusk før møtestart. – Men, hvis statsminister Cameron overbeviser lederne i kveld om at vi kan finne løsninger, kan vi bli enige om en avtale som planlagt i februar, la Tusk til.

Les også: Cameron advarer britene mot «norsk» EU-løsning

«Kjære Donald»

Slik innledet statsminister David Cameron et brev til EU-president Donald Tusk der han streket opp de fire viktigste kravene han har til reformer av EU for å fortsette det britiske EU-medlemskapet:

  1. Det må bli anerkjent at det skal forbli mer enn én valuta i EU-landene. Cameron krever slutt på det han oppfatter som diskriminering av land som ikke er med i eurosonen. Medlemskap i den kommende bankunionen må være frivillig.
  2. EU må bedre konkurranseevnen ved å gjennomføre fri flyt og redusere mengden av direktiver som britene anser som en byrde for næringslivet.
  3. Suverenitet. Storbritannia ønsker å oppheve sin forpliktelse etter EU-traktaten til å utvikle «en stadig tettere union». Britene forbeholder seg retten til selv å styre justis- og sikkerhetssektoren. Dessuten må Kommisjonen se til å overføre flere oppgaver som kan løses lokalt, til nasjonalstatene.
  4. Innvandreres rettigheter: Netto innvandring på 300.000 i året er ikke bærekraftig. Britene vil ha kontroll over innvandringen fra EU-land. Når nye medlemsland tas opp i fremtiden, må de ikke få fri flyt av sin befolkning før deres økonomi er på nivå med resten av EU. Storbritannia vil at EU-innvandrere må ha bodd og bidratt minst fire år før de kan få noen sosiale goder. Og eksport av barnetrygd må stoppes.

Les også: Norsk EU-professor: – EU kan beslutte flyktningekvoter til hvert land

Setter de middagen i halsen?

Ikke minst det fjerde og siste punktet kan få noen og hver EU-statsminister til å sette middagen i halsen når spørsmålene kommer opp i kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Tusk gjør klart i et skriv til toppmøtet om forholdet til Storbritannia, at fireårs-regelen for EU-innvandrere er høyst «delikat».

Samtidig vet han og de øvrige statslederne at jo mindre Cameron får gjennom i kveld og i februar, desto større er sannsynligheten for at en folkeavstemning ender med flertall for utmelding av EU.

Les også: Ekspert spår at EU-samarbeidet vil bryte sammen