Nordmenn positive til innvandreres innsats

Nordmenns holdninger til innvandrere er stabile og på noen områder mer positive. Her et bilde fra mottakssenteret på Råde som ser på listen over hvem som skal sendes videre til neste mottak.
Nordmenns holdninger til innvandrere er stabile og på noen områder mer positive. Her et bilde fra mottakssenteret på Råde som ser på listen over hvem som skal sendes videre til neste mottak. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for en økning på over 100 prosent i antall beboere i asylmottak er holdningene til mottak av flyktninger uendret. De aller fleste synes innvandrere er positivt for arbeidslivet, og er mer i kontakt med innvandrere enn tidligere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På oppdrag fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har Statistisk sentralbyrå gjennomført den årlige undersøkelsen om holdninger til innvandrere og innvandring.

I starten av januar var det registrert totalt 14 525 beboere i asylmottak i Norge, ifølge UDI. For to dager siden var tallet 31.350, en økning på over hundre prosent. Holdningene til mottak av flyktninger er uendret til tross for den store flyktningtilstrømningen.

15 prosent av de spurte i undersøkelsen ønsker at det skal bli lettere å få opphold enn i dag.

Halvparten av de spurte ønsker at adgangen til opphold skal være slik den er i dag, mens 29 prosent ønsker at det skal være vanskeligere å få opphold. Disse tallene er omtrent akkurat slik de var i 2014, mens man sammenlignet med 2006 man i dag er generelt mer positiv til å gi asylsøkere opphold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SSB:–20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

«Gjør en nyttig innsats»

På andre spørsmål om innvandrere og deres plass i samfunnet synes tre av fire at innvandrere «gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv».

14 prosent mener innvandrere ikke beriker det kulturelle livet, mens også her mener tre av fire at de beriker det.

Undersøkelsen viser også at halvparten er uenige at «innvandrere flest misbruker de sosiale velferdsordningene», mens 25 prosent er enige.

87 prosent mener innvandrere bør ha de samme mulighetene til å arbeide som nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Omslaget i økonomien i kjølvannet av de fallende oljeprisene har øyensynlig ikke ført til endrete holdninger på noen av disse områdene, skriver SSB i undersøkelsen.

Les også: Erna Solberg: – Kommunene kan gå i overskudd på flyktninger

Økt aksept for tverrkulturelle ekteskap

Færre enn tidligere synes det ville være ubehagelig om en sønn eller datter skulle ønske å gifte seg med en innvandrer. Mens 25 og 23 prosent hadde motforestillinger mot dette i henholdsvis 2013 og 2014, var bare 17 prosent av samme oppfatning i 2015. I 2002 var andelen 40 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under fem prosent sier det ville vært ubehagelig å få en innvandrer som nabo, og under ti prosent sier det ville vært ubehagelig å få en innvandrer som hjemmehjelp.

Flere har kontakt med innvandrere

Fra 2014 til i år sier 8 prosentpoeng flere at de har kontakt med innvandre.

Mest vanlig er kontakt med jobben og blant venner og kjente.

Undersøkelsen ble gjennomført i tiden mellom 6.juli og 15. august i år.

Les også: Jens Ulltveit-Moe: – Innvandrere uthuler velferdsstaten

Les også: Regjeringen ønsker flere innvandrere i jobb

Les også:

– Kjære flyktning, du er hjertelig velkommen

105 år gammel flyktning håper på bedre liv i Europa