Statoil-tildeling ble himmel og helvete

Selskapene som er tildelt hovedleverandøravtaler er Aibel AS, Apply Sørco AS, Reinertsen AS og Wood Group Mustang Norway AS.
Selskapene som er tildelt hovedleverandøravtaler er Aibel AS, Apply Sørco AS, Reinertsen AS og Wood Group Mustang Norway AS. Foto: Roger Hardy/samfoto / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil har tildelt fire selskaper vedlikeholds- og modifikasjonsavtaler for til sammen 24 milliarder kroner. Mens Aibel kan juble, er det dyster stemning hos Aker Solutions.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalene gjelder Statoils installasjoner på norsk sokkel og til landanleggene Sture, Kollsnes Kårstø og Melkeøya, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Disse tildelingene vil styrke norsk sokkels konkurransekraft og stimulere til langsiktig aktivitet og verdiskaping, sier Kjetil Hove, direktør for Driftsteknologi i Utvikling og produksjon Norge.

Det er de såkalte hovedleverandøravtalene som beløper seg til 24 milliarder kroner. Kontraktene har en varighet på seks år i tillegg til opsjoner. Den andre porteføljen er konkurranseavtaler der selskaper kvalifiseres til å by på enkeltoppdrag på Statoil-installasjoner.

Taper milliarder

Selskapene som er tildelt hovedleverandøravtaler er Aibel AS, Apply Sørco AS, Reinertsen AS og Wood Group Mustang Norway AS. De samme selskapene i tillegg til Aker Solutions AS er tildelt de såkalte konkurranseavtalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Aker Solutions denne gangen faller utenfor det gode selskap, er en katastrofe for det norske industrikonsernet. Selskapet hadde i 2010 en fireårsavtale, men får nå ikke brukt opsjonene i den opprinnelige avtalen. Selskapet anslo i 2010 en årlig kontraktsverdi på 1,1 milliarder kroner årlig, og taper dermed flere milliarder kroner på å bli sparket ut i kulden, skriver E24.

Så sent som i september varslet Aker Solutions at 500 medarbeidere mister jobben i Norge som følge av lav aktivitet i oljeservicemarkedet som igjen skyldtes den allerede da lave oljeprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aker Solutions-aksjen ble hardt straffet med et fall på rundt 3,5 prosent på Oslo Børs tirsdag formiddag.

Les også: Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte

1.000 sysselsatte

For serviceselskapet Aibel derimot var gleden stor i hovedkontoret på Forus utenfor Stavanger tirsdag morgen. Avtalen med Statoil har en kontraktslengde på seks år med en opsjon på ytterligere fire år. Selskapet tjener minimum 7,5 milliarder kroner på vedlikehold og modifikasjon av mer enn en tredel av installasjonene i havet, samt på fire av seks landanlegg langs norskekysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en tillitserklæring for Aibel. Med ett nytt anlegg i porteføljen – i tillegg til dagens volum – sier vi oss meget godt fornøyd med tildelingen. Med Aasta Hansteen inne i kontrakten styrker vi også vår posisjon i nord, sier konsernsjef Jan Skogseth.

Skogseth sier tildelingen sikrer arbeidsplasser og fortsatt aktivitet ved alle selskapets kontorer langs norskekysten. Bare i Aibel er det ventet at kontrakten vil sysselsette om lag 1.000 personer.

Les også: Oljefondet vil investere i vindmøller

Julaften

Også hos Apply Sørco sto jubelen i taket da den lukrative kontrakten med Statoil var sikret.

– Julaften kom 15. desember i år. At vi nå øker fra to til ti installasjoner, er fantastisk, sier daglig leder Per Hatlem til Sysla.

Med 20 prosent av tildelingene har selskapet dermed sikret seg kontrakter for rundt 5 milliarder kroner. Hatlem sier de på ingen måte har kalkulert inn disse tildelingene i sine budsjetter, men er klar på at dette betyr at arbeidsstokken vil vokse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil bygge oss gradvis opp framover, men det er for tidlig å si hva tildelingen vil bety for bemanningssituasjonen.

Det er Wood Group Mustang Norway som erstatter Aker Solutions de neste årene. Ifølge selskapet er deres kontrakt verdt 3,6 milliarder kroner.

Konkurranseavtalene starter første kvartal 2016 og har en varighet på ti år.

Les også: Oljefondsjefen varsler pluss for 2015