HRW krever gransking av drapene i Burundi

Burundisk politi viste lørdag fram mistenkte opprørere og beslaglagte våpen til pressen.
Burundisk politi viste lørdag fram mistenkte opprørere og beslaglagte våpen til pressen. Foto: Jean Pierre Harerimana / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA ber alle amerikanere forlate Burundi så snart det lar seg gjøre, dagen etter at nærmere 90 mennesker ble funnet drept i hovedstaden Bujumbura.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likene lå strødd i gatene lørdag, før hæren opplyste at 79 «fiender» og 8 soldater ble drept under og etter at opprørere angrep militærbaser fredag.

En rekke øyevitner anklager imidlertid sikkerhetsstyrkene for likvideringer, og flere av likene ble funnet med bakbundne hender og skudd i hodet.

– Utenriksdepartementet fraråder amerikanske borgere å reise til Burundi og anbefaler alle amerikanere som er i Burundi, om å reise så snart det er praktisk mulig, heter det fra Washington søndag.

Les også: Frykt for folkemord i Burundi

Massegraver

Som et resultat av den pågående volden har USA også besluttet at alt såkalt ikke-nødvendig personell, samt familiene til amerikanske ansatte, skal trekkes ut av det afrikanske landet.

Rundt 300 mennesker er blitt drept i Burundi siden uroen brøt ut i april da det ble kjent at president Pierre Nkurunziza i strid med grunnloven ville stille til valg for en tredje periode. Kampene de siste dagene har vært de verste siden et mislykket kupp i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringshæren var lørdag snar med å rydde likene bort fra gatene i Bujumbura og begrave dem i massegraver. Kritikere mener det ble gjort for å hindre at drapene etterforskes, samt å skjule det virkelige tallet på drepte.

Les også: Voldelig valgdag i Burundi

200.000 på flukt

– Dette er helt klart den alvorligste hendelsen, med det høyeste antallet ofre, siden krisen startet i april, sier Human Rights Watchs Burundi-representant Carina Tertsakian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsorganisasjonen krever en seriøs og uavhengig gransking av helgens voldshandlinger for å avklare nøyaktig hvilke omstendigheter drapene skjedde under.

Over 200.000 er drevet på flukt til nabolandene siden april. I flere måneder har burundiere gått ut i gatene og protestert mot president Nkurunziza, som innkasserte en omstridt valgseier i juli. Men demonstrasjonene er blitt fulgt av væpnede angrep, og døde mennesker er blitt et stadig vanligere syn i hovedstadens gater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst fem drept i eksplosjon i Burundi

Sikkerhetsrådet

Angrep på Nkurunzizas sikkerhetsstyrker er blitt trappet opp, og opprørere har angrepet politikolonner og militære mål med granater og bombekastere.

Mange av Bujumburas innbyggere har blitt vant til blodsutgytelsen, og søndag var det rolig i byen, hvor dagliglivet så ut til å vende tilbake.

FNs sikkerhetsråd diskuterte fredag uroen på forespørsel fra Frankrike. FN-sjef Ban Ki-moon slo fast at de siste angrepene står i fare for å utløse en «ytterligere destabilisering av situasjonen» og ba alle parter om ro».

Frykter folkemord

300.000 mennesker ble drept under krigen mellom sikkerhetsstyrkene og hutumilits i Burundi mellom 1993 og 2006. Nå består sikkerhetsstyrkene av både hutuer og tutsier, og konflikten i landet er ifølge analytikere mer politisk enn etnisk motivert.

Men FNs høykommissær for menneskerettigheter uttrykte i høst likevel frykt for et folkemord i Burundi, slik nabolandet Rwanda opplevde i 1994.

Sikkerhetsrådet holder muligheten åpen for å sende fredsbeverende styrker til Burundi.