Stor spenning ved fransk regionvalg

Marine Le Pen, som leder det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front, avga sin stemme søndag i andre runde av det franske regionalvalget. Om partiet lykkes kan hun seile opp som presidentkandidat i 2017.
Marine Le Pen, som leder det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front, avga sin stemme søndag i andre runde av det franske regionalvalget. Om partiet lykkes kan hun seile opp som presidentkandidat i 2017. Foto: Yves Herman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det franske folk gikk søndag til urnene for andre gang på en uke. Resultatet kan omgjøre det høyrenasjonalistiske Nasjonal fronts popularitet til politisk makt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om regionvalget i Frankrike

* Frankrike velger regionforsamlinger i 13 regioner.

* Det skal i alt velges 1.757 representanter til regionforsamlingene.

* Valget går i to omganger, den første 6. desember og den andre 13. desember.

* Velgerne kan kun stemme på kandidater i sin egen region.

* Dersom et parti får absolutt flertall i en region, får de automatisk 25 prosent av setene. De resterende plassene fordeles proporsjonalt blant alle partier som har kommet over sperregrensa på 5 prosent, og det blir ikke holdt en andre valgomgang.

* Dersom ingen partier får absolutt flertall i en region, går partiene som har fått over 10 prosent, videre til andre valgomgang.

* Partier som fikk under 10 prosent i første valgomgang, kan danne allianse med andre småpartier og stille felleslister i andre valgomgang.

* Republikanerne har gått i allianse med flere mindre høyre- og sentrumspartier foran valget.

* Sosialistpartiet lyktes ikke å danne allianse med Det radikale partiet, som er Frankrikes eldste parti.

Samtidig som verden feirer en ny, global klimaavtale i hovedstaden Paris, gikk andre runde i regionvalget av stabelen.

Nasjonal fronts partileder Marine Le Pen håper på et gjennombrudd som kan bane veien for at hun stiller som presidentkandidat i 2017.

Det ultranasjonalistiske partiet fikk flest stemmer i nesten halvparten av de 13 regionene under første valgrunde forrige helg.

Med brakvalget befestet Nasjonal front sin posisjon som Frankrikes mest populære parti om dagen. Men analytikere har spådd at resultatet av søndagens avgjørende runde ikke vil gi seier til Nasjonal front i fullt så mange regioner.

Les også: Brakvalg for Nasjonal front i Frankrike

Sosialistisk offer

Det er fordi president François Hollandes sosialistparti har oppfordret velgerne til å stemme taktisk. Sosialistene har trukket sine kandidater i de to regionene hvor Le Pen og hennes niese stiller til valg og bedt tilhengerne stemme på rivalen – Nicolas Sarkozys konservative Republikanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nesten sikkert at Nasjonal front vil vinne i én region, sier valganalytiker Jean-Daniel Levy i Harris Interactive, mens analytiker Bruno Jeanbart i OpinionWay spår valgseier i alt fra ingen til fem regioner.

Hollande kom søndag rett fra klimasuksessen i Paris til hjemregionen Correze for å avgi stemme.

Les også: Nasjonal front kjemper for historisk seier i Frankrike

Stor makt

Samtidig ga lederen av Marine Le Pen sin stemme i den nordlige provinsen Nord-Pas-de-Calais-Picardy, som er hardt rammet av nedgangstidene. Partilederens niese, Marion Marechal-Le Pen er listetopp i den solrike regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge kvinnene knuste motpartene i første runde der de kapret over 40 prosent av stemmene hver i et tettpakket kandidatfelt.

Frankrikes regionalråd er politisk lite synlig i Frankrike, og nesten halvparten av de stemmeberettigede deltok ikke i valgets første runde sist helg. Regionene har imidlertid stor politisk makt. De utskriver sine egne skatter og disponerer store budsjetter innenfor utdanning, transport og næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekskluderte faren

Nasjonal front har høstet fruktene av Le Pens innsats for å gjøre partiet som hun i 2011 arvet fra sin far, Jean-Marie Le Pen, mer stuerent.

Le Pen den eldre ble tidligere i år kastet ut av partiet for å ha bagatellisert jødeutryddelsene, mens datteren har forsøkt å dempe Nasjonal fronts omdømme som rasistisk og antisemittisk.

Partiet forfekter imidlertid fortsatt et svært innvandringsfiendtlig og ofte islamofobisk budskap som mange franskmenn har omfavnet. «Hva var det vi sa», var Nasjonal fronts reaksjon da ytterliggående islamister drepte 130 mennesker i Paris 13. november.