Rasmus Hansson: – Urealistisk, men nødvendig avtale

Rasmus Hansson (MDG) og Nikolai Astrup i den norske paviljongen under FNs klimakonferanse i Paris. Bildet er tatt tidligere denne uka.
Rasmus Hansson (MDG) og Nikolai Astrup i den norske paviljongen under FNs klimakonferanse i Paris. Bildet er tatt tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Gratulerer, verden. Vi har nå fått en helt urealistisk, men helt nødvendig avtale, sier leder Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne om klimaavtalen i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En klimaavtale med kurs mot maksimalt 1,5 grader oppvarming er riktig og viktig. Men nå må Norge gjøre mye, mye mer. Og det fort. Norge må nå fase nasjonale utslippskutt inn, og oljenæringen og kvotekjøp ut, sier Hansson.

Han mener Parisavtalen betyr at regjeringen må ta i bruk oljefondet til å investere i infrastruktur for fornybar energi.

– Samtidig må vi stanse de massive feilinvesteringene i enda mer oljeleting som koker kloden, sier Hansson.

Bakgrunn: Fabius banket igjennom klimaavtalen

Venstre-leder Trine Skei Grande virker langt mer positiv.

– Hva får meg til å bli rørt til tårer over vaskebøtte i julevasken? Jo, en Parisavtale som kan forandre verden. Nå må vi gjøre jobben, tvitret hun.

Klimaavtalen som er vedtatt i Paris, er ambisiøs, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Etter skuffelsen i København er avtalen som nå er forhandlet fram og vedtatt, ambisiøs, men den avhenger av målrettet innsats i hvert enkelt land, sier Støre til NTB.

Kommentar: Klimaet kunne ikke vinne i Paris - kampen ble tapt hjemme

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius la lørdag fram sitt endelige utkast til klimaavtalen – som ble vedtatt like før klokken 19.30 samme kveld.

– For Norges del blir avtalen startskuddet for omfattende utslippsreduksjoner i alle sektorer. Dette vil kreve klare politiske vedtak og nye virkemidler, sier Støre.

Sundtoft: – Norge har vært med på å skrive historie:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus