Norsk soldat såret i Afghanistan

Bildet viser soldater fra den afghanske Crisis Response Unit (CRU) under angrepet fredag kveld. CRU blir mentorert av norske spesialstyrker.
Bildet viser soldater fra den afghanske Crisis Response Unit (CRU) under angrepet fredag kveld. CRU blir mentorert av norske spesialstyrker. Foto: Omar Sobhani / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk soldat ble såret under en aksjon i forbindelse med angrepet ved den spanske ambassaden i Kabul fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldaten har skuddskader i beina og er behandlet på sykehus i Kabul. Han har det etter forholdene bra, opplyser Forsvaret.

Soldaten ble såret da norske spesialstyrker gikk til aksjon mot angriperne sammen med sikkerhetsstyrker fra den afghanske Crisis Response Unit, som blir mentorert av norske spesialstyrker.

– Situasjonen fremsto etter hvert som så krevende at det ble besluttet at den norske mentoravdelingen skulle bidra direkte for å løse den. Innsats ble iverksatt, og gislene frigitt etter en tid, skriver Forsvaret i en epost.

Les også: Norsk soldat såret i Afghanistan

Tolk såret

Det var fredag kveld angrepet mot et gjestehus like ved den spanske ambassaden begynte. En kraftig bilbombe gikk av før tre væpnede menn åpnet ild.

Nærmere 50 afghanere og utlendinger ble berget fra omkringliggende bygninger mens kampene pågikk i hele ni timer. Først i morgentimene lørdag var angriperne nedkjempet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også en tolk tilknyttet det norske oppdraget i Kabul ble såret da norske soldater aksjonerte. Tolken fikk skader i ansiktet, men har det etter forholdene bra, opplyser Forsvaret.

Seks drept

Fire afghanske og to spanske politimenn ble drept i angrepet, og minst ni sivile afghanere er såret.

Taliban tok på seg skylden for angrepet. Opprørsgruppas talsmann Zabiullah Mujahid skrev på Twitter kort tid etter angrepet at selvmordsbombere hadde pekt ut et gjestehus som mål fordi det befant seg «utenlandske okkupanter» der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Angrep på Spania

Spanias statsminister Mariano Rajoy uttalte fredag at angrepet ikke var rettet mot Spania, men snudde da det ble kjent at spanske statsborgere hadde mistet livet, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vi snakker om et terrorangrep hvor to spanske statsborgere døde og våre interesser ble kraftig undergravd. Dette er derfor et angrep på Spania og vårt arbeid med å styrke demokratiet i Afghanistan, heter det i en uttalelse fra Madrid lørdag.

Fredagens angrep skjedde få dager etter at minst 38 sivile og rundt 20 sikkerhetsstyrker ble drept i et Taliban-angrep mot flyplassen i Kandahar sør i landet.

Taliban har i årevis ført en væpnet kamp med det uttalte mål å kaste ut utenlandske styrker fra Afghanistan, samt styrte den vestligstøttede regjeringen i Kabul.