Kvinner fikk stemme i historisk valg Saudi-Arabia

Med kvinnelige kandidater kan saudiarabiske kvinner nå snakke med politikere. Se video. NB! Reportasje på engelsk.

Saudiarabiske kvinner kunne lørdag gå til urnene for første gang da Saudi-Arabia holdt lokalvalg. Kvinner var også blant kandidatene i det islamske patriarkatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens enkelte aktivister i det konservative kongedømmet hyller valget som historisk, avfeier kritikerne kvinnedeltakelsen som symbolsk.

– Som et første skritt er dette en stor bragd. Nå føler vi at vi er en del av samfunnet, at vi kan bidra, sier Sara Ahmed, en 30 år gammel fysioterapeut.

– Vi snakker mye om det, det er en historisk dag for oss, tilføyer hun på vei inn i et stemmelokale nord i Riyadh.

Sist saudiarabere kunne gi sin stemme, var i 2005 og 2011, men da var valglokalene forbeholdt menn. Lørdag er to tredeler av plassene i Saudi-Arabias lokalråd på valg. Rådene hadde tidligere kun en rådgivende funksjon, men denne gangen har det mektige kongehuset varslet at de folkevalgte vil få en begrenset rolle som beslutningstaker i lokalt styre og stell.

Les også: Saudi-Arabia vil samarbeide militært med Norge

Saudiarabiske kvinner utenfor et valglokale etter at de avga stemme i lokalrådsvalg i Riyadh lørdag. Foto: Faisal Al Nasser / Reuters
Saudiarabiske kvinner utenfor et valglokale etter at de avga stemme i lokalrådsvalg i Riyadh lørdag. Foto: Faisal Al Nasser / Reuters

Drosjetjeneste

979 av de 6.917 registrerte kandidatene er kvinner, og det er også første gang kvinner har fått lov til å stille til valg i Saudi-Arabia.

Klokka 8 gikk de første mannlige velgerne til urnene i sentrum av hovedstaden Riyadh. Den sterke kjønnssegregeringen i det konservative kongedømmet gjelder også valg, der kvinner og menn stemmer hver for seg.

Saudi-Arabia er det eneste landet i verden hvor kvinner ikke får lov til å kjøre bil. Drosjeappen Uber har imidlertid lovet gratis skyss til alle kvinner som ønsker å komme seg til valglokalene.

Les også: Saudi-Arabia skrur opp prisene på vann

Verge

Kongefamilien Saud styrer landet med jernhånd, men den gradvise utvidelsen av stemmerettigheter har gitt noen saudiarabere et forsiktig håp om at demokratiske reformer omsider kan bli aktuelt. I dag utpeker kongehuset nasjonalregjeringen.

I Saudi-Arabia er kvinner prisgitt en mannlig «verge», vanligvis en far, ektemann, bror eller sønn. Vergen har juridisk rett til å hindre henne i å forlate landet, å gifte seg, jobbe, studere eller få utført noen form for planlagt kirurgi.

Under 1,5 millioner av Saudi-Arabias 20 millioner statsborgere var registrert til å stemme i lørdagens valg. Blant dem var 131.000 kvinner. Det lave tallet skyldes delvis at valget holdes helt uten politiske parter, mange kandidater er utestengt, og bare lokale saker står på spill.

Les også: Russland og Saudi-Arabia vil samarbeide i Syria

«Ondskapens dør»

Det var kong Abdullah som i 2011 kunngjorde at kvinner skulle få lov til å stemme i årets valg. Hans nevø Salman tok over tronen da kongen døde i januar, men under Abdullahs styre ble det åpnet noe opp for at kvinner kunne spille en større rolle i det offentlige liv. Flere kvinner fikk tilgang til universitetene, og de ble oppmuntret til å delta i arbeidslivet.

Kvinners rett til alminnelig stemmerett har opp gjennom historien vært avgjørende for likestillingskampen verden over. Men konsekvensene av saudiarabiske kvinners stemmerett kommer trolig til å bli mer begrenset på grunn av en mer generell mangel på demokrati og et vedvarende sosialkonservativt regime.

Saudi-Arabias øverste religiøse skikkelse, stormuftien, har beskrevet kvinners deltakelse i politikken som «å åpne ondskapens dør». Til sjuende og sist er det Saud-familien som dikterer sosiale reformer i landet. Men utviklingen påvirkes også av en dragkamp mellom konservative og progressive krefter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus