Jobber med flere tiltak for å sikre skole for asylbarna

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vurderer flere tiltak for å sikre alle asylbarn undervisning.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vurderer flere tiltak for å sikre alle asylbarn undervisning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kunnskapsdepartementet jobber med flere ekstraordinære tiltak for å kunne sikre asylbarna skolegang. Blant annet vurderes det om pensjonerte lærere i korte perioder kan undervise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til Aftenposten at det er viktig at barna får en skolegang – selv om Norge innfører innstramminger i asylpolitikken.

– At man som foreldre er opptatt av at barna skal få utdannelse, tror jeg alle kan kjenne seg igjen i, sier Røe Isaksen.

6.676 barn i skolepliktig alder har så langt kommer til Norge i år. Disse har lovfestet rett til undervisning, men på grunn av det store antallet har det vært vanskelig å få dette til alle steder.

Les også: Savnede asylbarn skal ettersøkes

Departementet jobber nå med ekstraordinære tiltak. Det vurderes å opprette en lærerpool bestående av lærere som ikke jobber i skolen, eller lærere som er pensjonister som i kortere perioder kan bistå med undervisning.

Les også: Få enslige asylbarn får familien til Norge

Digitale løsninger er også under vurdering. Da kan flere barn undervises samtidig – også på steder der man ikke har arabisktalende lærere. Det er dessuten kommet forslag om å bruke frivillige organisasjoner, ettermiddagsåpne barnehager og innkvartering på folkehøyskoler.

I Sverige brukes asylsøkere med lærerkompetanse til å undervise. Røe Isaksen sier at dette er til vurdering, men kun som en nødløsning.

Personvernpolicy