Spansk politimann døde i angrep i Kabuls ambassadestrøk

Sikkerhetsstyrker på plass etter en eksplosjon i ambassadestrøket i Kabul fredag ettermiddag.
Sikkerhetsstyrker på plass etter en eksplosjon i ambassadestrøket i Kabul fredag ettermiddag. Foto: Omar Sobhani / Reuters

En spansk politimann døde i angrepet nær Spanias ambassade i Kabul fredag. To selvmordsbombere ble drept og en tredje såret, opplyser afghanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det italiensk-drevne NGO-sykehuset Emergency , som ligger 700-800 meter unna ambassaden, opplyser at de fikk inn totalt åtte personer etter angrepet.

– Alle de åtte sårede ble truffet av splinter. Alle er afghanske statsborgere. Ingen av skadene regnes som alvorlig. Angrepet ser ut til å være over. Det har nå gått en halvtime siden vi hørte de siste skuddene, opplyste sykehusets koordinator Michela Paschetto fredag kveld.

En spansk politimann døde i angrepet, opplyser Spanias statsminister Mariano Rajoy fredag kveld.

Det ble først meldt at politimannen kun var lettere såret.

– Den spanske ambassaden var ikke mål for angrepet. Dette var ikke et angrep rettet mot oss, men mot et gjestehus som ligger like ved ambassaden, sa Rajoy under en presseorientering i Alicante.

Rajoy sa videre ifølge det spanske nyhetsbyrået Europa Press at resten av de ansatte ved ambassaden er i sikkerhet og uskadd.

Les også: Over 60 drept i Taliban-angrep i Kandahar

Taliban

Taliban påtok seg ansvar for angrepet. Angrepet ble innledet med at en bilbombe gikk av. Deretter oppsto det skuddveksling. Tre taliban-krigere skal ha stått bak angrepet. Viseinnenriksminister Mohammad Ayub Salangi opplyser til det afghanske nyhetsbyrået Pajhwok at to av de tre selvmordsbomberne ble drept. En tredje ble såret, ifølge Salangi.

Fremgangsmåten skjedde etter et mønster som etter hvert har blitt vanlig for Taliban, ved at man først detonerer en bilbombe og deretter tar i bruk våpen.

Zabiullah Mujahid, en talsmann for Taliban, skrev på Twitter kort tid etter angrepet at selvmordsbombere hadde pekt ut et gjestehus som mål fordi det befant seg «utenlandske okkupanter» der. Gjestehuset er ikke del av Spanias ambassade, men ligger like ved.

Ambassadestrøket ligger i bydelen Sherpur sentralt i Kabul og regnes for å være et trygt område. Den norske ambassaden ligger om lag 1 kilometer unna der angrepet fant sted fredag. Den norske ambassaden er stengt hver fredag, og ingen nordmenn er rammet av angrepet, opplyser Utenriksdepartementets pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Les også: Taliban publiserte lydopptak med påstått drept leder

Fredssamtaler

Talibans angrep fredag var det andre i løpet av to døgn. Onsdag kveld innledet Taliban et angrep mot flyplassen i Kandahar, landets nest største by. Angrepet pågikk i over ett døgn før opprørerne ble nedkjempet. Da var over 60 mennesker blitt drept, blant dem 38 sivile.

Samtidig som Taliban har økt intensiteten de siste dagene, innledet Afghanistans president Ashraf Ghani et fredsframstøt i Islamabad i Pakistan. Der inviterte han opprørerne til fredssamtaler dersom de legger ned våpnene.

– Vold er ikke veien å gå i et demokratisk samfunn, sa Ghani.

Militæranalytiker Atiqullah Amarkhil i Kabul tror Talibans offensiv denne uken neppe var tilfeldig.

– Dette er blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sa han torsdag.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, sa Amarkhil.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus