Syriske Assad-motstandere med felles uttalelse

Borgerkrigen i Syria har lagt store deler av byen Homs i ruiner. Hele byen er nå under regimets kontroll, etter at partene inngikk en avtale om at 2.000 opprørere og familiemedlemmer skulle få fritt leide fra området.
Borgerkrigen i Syria har lagt store deler av byen Homs i ruiner. Hele byen er nå under regimets kontroll, etter at partene inngikk en avtale om at 2.000 opprørere og familiemedlemmer skulle få fritt leide fra området. Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Utvalgte syriske opposisjons- og opprørsgrupper ble i Saudi-Arabia enige om å jobbe for et «demokratisk og inkluderende» Syria. Men en av de mektigste opprørsgruppene forlot forhandlingsbordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Syria-samtalene i Saudi-Arabia

* Målet er å danne en felles front som kan representere opposisjonen i eventuelle fredssamtaler med Syrias regime.

* Saudi-Arabia sier «alle fraksjoner av den moderate syriske opposisjonen» er invitert, og hevder de omfatter alle parter, religiøse og etniske grupper.

* Verken representanter for IS eller al-Qaidas forlengede arm Jabhat al-Nusra er på plass.

* Den USA-støttede opprørskoalisjonen som har fått navnet Syrias demokratiske styrker (SDF), er ikke invitert. Denne koalisjonen samler flere kurdiske, sunnimuslimske og kristne opprørsgrupper som kjemper mot IS.

* Kurdiske grupper, blant dem Det demokratiske unionspartiet (PYD), får heller ikke være med. Kurderne kontrollerer betydelige områder i Nord-Syria, men PYD regnes som den tyrkiske PKK-geriljaens forlengede arm i Syria.

* Ahrar al-Sham, som er alliert med Jabhat al-Nusra, var derimot invitert til samtalene i Riyadh, noe som førte til hissig debatt. Ved konferansens slutt torsdag kunngjorde den islamistiske opprørsalliansen at den trekker seg fra forhandlingene. Begrunnelsen er at «revolusjonære gruppers» rolle ikke er vektlagt nok, samt at det syriske folks muslimske identitet ikke har fått nok oppmerksomhet.

* Saudi-støttede Jaish al-Islam (Islams hær), som er en stor allianse av ytterliggående islamister, får også være med

President Bashar al-Assad og «hans gjeng» må gi fra seg makten når overgangsperioden starter, lyder kravet i en uttalelse fra konferansen i Riyadh.

Her har representanter for en rekke syriske grupper denne uka vært samlet i håp om å danne en felles front i forkant av planlagte fredssamtaler med Bashar al-Assads regime.

Ved konferansens slutt torsdag kunngjorde imidlertid den islamistiske opprørsalliansen Ahrar al-Sham at den trekker seg fra forhandlingene. Begrunnelsen er at «revolusjonære gruppers» rolle ikke er vektlagt nok, samt at det syriske folks muslimske identitet ikke har fått nok oppmerksomhet, ifølge en uttalelse på sosiale medier.

Les også: Fabius: Assads avgang er ikke nødvendig for maktskifte

Ingen kurdere

De mange gruppene som Saudi-Arabia regner som terrorister, var ikke engang invitert til i samtalene, noe som svekker håpet om at de på sikt kan bidra til fred. Heller ikke kurderne, de mest effektive bakkestyrkene i Syria, fikk være med.

Håpet var likevel at de som denne uka satt sammen i Riyadh, kan danne en opposisjonsblokk som kan forhandle med Assad om en maktovertakelse i Syria.

Det er høyst uklart om de har lyktes, men nyhetsbyrået Reuters har sett en felles uttalelse fra møtet.

Her står det at deltakerne ønsker seg en «demokratisk mekanisme gjennom et pluralistisk regime som representerer alle lag av det syriske folk». Det omfatter kvinner og utelukker diskriminering basert på religion, sekt eller etnisitet, heter det videre.

Les også: TV 2: Assad-krigere har søkt asyl i Norge

Kerry-optimisme

Deltakerne forplikter seg dessuten til å bevare Syrias statsinstitusjoner og til å omorganisere hæren og sikkerhetsvesenet.

USAs utenriksminister John Kerry ga tidligere torsdag uttrykk for at han ser optimistisk på prosessen i Riyadh.

– Møtet i Saudi-Arabia ser ut til å være veldig konstruktivt på dette stadium. Vi gjør framgang, men vi har noen vanskelige hindre foran oss, sa han.

Diskusjonene har fra før munnet ut i en bred avtale om en av de få tingene de 100 delegatene i stor grad allerede er enige om: At Assad og hans offiserer ikke skal spille noen som helst rolle i overgangen til demokrati, og at utenlandske styrker må forlate Syria.

New York

Saudi-Arabia, som altså var vertskap for samtalene mellom opposisjonsgruppene, er sammen med Tyrkia og vestlige land blant opprørernes største bidragsytere. Iran og Russland støtter Assad militært og politisk.

Internasjonale stormakter har laget en timeplan som legger opp til et overgangsstyre innen seks måneder og nyvalg innen 18 måneder i Syria, noe som i de flestes øyne virker noe optimistisk.

Fredag møtes representanter fra Russland, USA og FN i Genève for nok en diskusjon om Syria-krisen. 18. desember er det i utgangspunktet duket for en ny runde med Syria-samtaler som skal holdes i New York. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus