Stadig flere utenlandske arbeidstakere i Norge:Stor vekst i østeuropeiske arbeidsinnvandrere som betaler halvparten i skatt

VARSKO FOR VELFERDSSTATEN: Per Olaf Lundteigen (Sp) er bekymret for liten skatteevne blant stadig flere utenlandske innbyggere i Norge.
VARSKO FOR VELFERDSSTATEN: Per Olaf Lundteigen (Sp) er bekymret for liten skatteevne blant stadig flere utenlandske innbyggere i Norge. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 12.900 flere østeuropeiske EØS-innvandrere i Norge i 2014, enn i 2013. Per Olaf Lundteigen advarer om at de bidrar med bare halvparten av gjennomsnittet i skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 30.119 flere utlendinger bosatt i Norge i 2014 enn i 2013, og de betalte atskillig mindre i skatt enn innfødte nordmenn, viser skattetall Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget på oppdrag av Finansdepartementet.

Antall EØS-borgere fra Øst-Europa som har slått seg ned her, vokste fra 125.000 i 2013, til 137.903 i 2014. Og de betaler bare halvparten av det gjennomsnittsbefolkningen betaler i skatt.

2,1 millioner innfødte nordmenn betalte i snitt 142.200 kroner i skatt i 2014. Samtlige 2,6 millioner skatteytere betalte i snitt 131.200 kroner. Arbeidsinnvandrere fra Norden bidro med 136.200, innvandrere fra EUs østeuropeiske land med 68.500, asiater inkludert tyrkere med 70.800 og afrikanere med 50.700 kroner hver i gjennomsnitt.

Antall afrikanske skatteytere økte fra 50.586 i 2013, til 54.625 i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen som tidligere i år ba om å få slike skattetall for 2013 fra finansminisetr Siv Jensen (Frp). Nå er 2014-tallene kommet.

Les også: EØS-innvandrere betalte halv skatt også i 2013

– Truer den norske modellen

Tallene får Lundteigen til å rope varsko i budsjettinnstillingen Stortingets arbeids- og sosialkomité la fram torsdag.

– Den økende andelen som er bosatt i Norge, medvirker i sum til at statens skatteinntekter går ned. Evnen til å finansiere fellesskapet svekkes når en stor andel har en så lav inntekt, sier Lundteigen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at skattetallene også viser hvordan arbeidsmarkedet er i endring. En økende andel personer har dårlig betalte jobber, eller så har de ikke full jobb.

– Jeg ønsker å få fram faktum så vi får en kunnskapsbasert debatt om hva som skjer i arbeidslivet, hvordan produktivitetsutviklingen er og hva som skjer med velferdsstaten, fortsetter Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Senterpartiets merknad i arbeids- og sosialkomiteen omtaler han derfor tallene og sier det trengs folkeopplysning om slike trekk som kan svekke den norske modellen.

– Jeg bruker dette for å få gjennomslag for den store saken: En regulert arbeidsinnvandring, sier Sp-politikeren.

Les også: – Stor innvandring har gitt lavere lønnsvekst

SSB: – Ikke like vanlig

– Hvordan kan det ha seg at innvandrere utenom Norden betaler atskillig mindre i skatt, enn innfødte og innvandrere fra Vest-Europa, forsker Rolf Aaberge i SSB?

– Skatteinngang handler også om utdanningsnivå, kvalifikasjoner og alderssammensetning, som kan være helt forskjellig. I og med at vi har progressiv skatt i Norge, betaler folk som tjener mye, mer i skatt, sier han til ABC Nyheter.

– Mange innvandrere fra Asia og Afrika har jevnt over dårligere kvalifikasjoner for det norske arbeidsmarkedet enn den øvrige befolkningen. De av dem som har jobb, vil derfor ha lavere arbeidsinntekt og dermed betale mindre i skatt selv om de jobber mye, sier Aaberge.

– Dessuten er det ikke like vanlig blant en del innvandrere fra Asia og Afrika at begge ektefellene er i lønnet arbeid, mens dette er hovedregelen blant øvrige nordmenn, føyer han til.