NRK-profil: – Helt nødvendig å si fra, jeg holdt på å kaste opp

NRK-profil Rune Nilson har fått enorm oppmerksomhet i sosiale medier atter at han onsdag tok et oppgjør med rasisme og fremmedhat. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)
NRK-profil Rune Nilson har fått enorm oppmerksomhet i sosiale medier atter at han onsdag tok et oppgjør med rasisme og fremmedhat. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)

I onsdagens sending tok NRKs radio-profil Rune Nilson et oppgjør med rasisme og fremmedhat. – Det føltes forbanna nødvendig, sier han dagen derpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilson forteller til ABC Nyheter at han har fått mange positive reaksjoner etter onsdagens sending.

– Jeg har fått veldige hyggelige meldinger, men selvfølgelig er det også de som kaller meg idiot, naiv og sviker.

Programlederen i «Lønsj» på NRK P1 sier det føles godt å ha sagt hva han mener om flyktningsituasjonen.

– Det var rett og slett forbanna nødvendig, det var en grunn til at jeg sa det. I utgangspunkt «Lønsj» et program hvor vi fleiper og tuller med alt, men av og til så sier vi noe om det vi føler bør tas opp. Jeg er skamfull over hvordan mange av oss fremstår om dagen.

Bakgrunn: Rune Nilson tar et oppgjør med rasisme og fremmedhat

Stor takhøyde

Nå håper Nilson det blir lenge til neste gang.

–Mitt samfunnsoppdrag er å gi folk en times pause - la de være i ei boble hvor alt er kjekt. Det er svært sjeldent jeg sier fra, og det skal være stor takhøyde, men nå var det helt nødvendig.

Nilson ser at det på programmets egen Facebook-side har blitt et forum hvor folk deler sin fortvilelse over alt hatet mot flyktninger.

– Det er fint hvis siden vår kan brukes til et sted hvor man kan gi hverandre støtte til et mer humant samfunn.

Les saken: Mann siktet for hets mot Haddy N'jie

– Mer frykt enn hat

– Vi står i en situasjon hvor folk flykter for å berge livet sitt, også sitter vi som har det så godt og eier så mye og tråkker de ned igjen.

NRK-profilen tror det hele handler om mer frykt enn hat.

– Det virker som mange helt oppriktig tror flyktninger kommer for å drepe og voldta, og da oppleves det nok som veldig skremmende. Men dette er mennesker som flykter fra krig og som kjemper for å overleve.

– Folk sier til meg at «bare» vent til det kommer et asylmottak kommer i nabolaget ditt, og datteren din blir voldtatt og moren din ranet, men jeg har hatt et asylmottak et par steinkast unna hjemmet mitt i mange år og det er ikke slik det fungerer. Dette er mennesker.

Nilson sier situasjonen bare er veldig trist, og han blir skremt av alle de fryktelige meldingene som florerer på sosiale medier.

– Jeg tror folk sliter med å se det store bildet. De må flykte for å overleve, sier programlederen og tror det er avstanden som har mye for skylden.

– Vi hadde jo aldri sagt til en nabo som mistet huset sitt i brann at «nei, du får ikke mat og husly her, det koster meg penger».

Les saken: Brann på planlagt asylmottak hylles på nett

Les hele Nilsons innlegg her:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus