46 drept i flyplassangrep i Kandahar

Situasjonen ved det store flyplassområdet i Kandahar var onsdag fortsatt uavklart, etter at Taliban-opprørere gikk til angrep tirsdag kveld.
Situasjonen ved det store flyplassområdet i Kandahar var onsdag fortsatt uavklart, etter at Taliban-opprørere gikk til angrep tirsdag kveld. Foto: Stringer / Reuters

Minst 46 mennesker er drept og 36 såret i et Taliban-angrep mot flyplassen i Afghanistans nest største by Kandahar. Etter et døgn holder én opprører fortsatt stand mot regjeringsstyrkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne angrep flyplassen tirsdag kveld, og kamphandlingene pågår fortsatt, melder forsvarsdepartementet i Kabul.

En lege ved et lokalt sykehus sier 41 mennesker – 37 sivile og fire regjeringssoldater – er drept i kampene. Ifølge departementets opptelling er til sammen 37 sivile og medlemmer av sikkerhetsstyrkene drept i kampene, og 35 såret. I tillegg er ni talibankrigere drept og én såret, ifølge departementet.

Bakgrunn: – Flere drept i flyplassangrep i Afghanistan

Langvarig angrep

Det er nå kun én Taliban-opprører igjen som holder stand mot sikkerhetsstyrkene, heter det i departementets uttalelse onsdag kveld. Da hadde angrepet pågått i mer enn ett døgn. Departementet forklarer at det har tatt lang tid å nedkjempe opprørerne for å unngå å ramme sivile.

– Afghanske nasjonale sikkerhetsstyrker kjemper modig mot terrorister på flyplassområdet og forsøker å utøve forsiktighet for å unngå å ramme sivile, uttaler forsvarsdepartementet.

Øyenvitner forteller om eksplosjoner og skuddsalver ved flyplassen, som også huser en stor NATO-base som nå delvis er overtatt av afghanske regjeringsstyrker.

Flyplassen benyttes også av amerikanske styrker i landet, blant annet som base for droner som er et av USAs fremste våpen i krigen mot opprørere.

Les også: Taliban tok kontroll over område nord i Afghanistan

Vanlig mønster

Taliban-angrepet i Kandahar kommer samtidig med at Afghanistans president Ashraf Ghani besøker Pakistan i håp om å få i stand fredssamtaler med Taliban.

– Dette har blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sier militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil i Kabul.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, mener han.

Selvmordsbombere

En talsmann for Taliban bekreftet tirsdag at det var gruppen som sto bak angrepet mot flyplassen i Kandahar.

Tidligere tirsdag sprengte to selvmordsbombere seg under et angrep mot en politistasjon i Kandahar, byen der Taliban tidligere hadde sin hovedbase.

I en uttalelse fra NATO heter det at det ikke foreligger meldinger om drepte eller sårede blant de mange hundre internasjonale soldatene som er stasjonert ved Kandahar-flyplassen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus