Radio-profil Rune Nilson tar et oppgjør med rasisme og fremmedhat

Programledere i Lønsj Rune Nilson og Torfinn Borkhus.
Programledere i Lønsj Rune Nilson og Torfinn Borkhus. Foto: NRK P1
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det finnes folk der ute som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der», skriver Rune Nilson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programleder i Lønsj på NRK P1 og komiker Rune Nilson har fått nok av fremmedhat og rasisme. Da han åpnet onsdagens sending, valgte han å adressere holdninger som finnes blant stadig flere nordmenn:

«Lønsj i NRK P1 er et lavterskel breddehumortilbud, hvor det stort sett går i sludder, vrøvl og tøys», skriver Nilson og fortsetter:

«Men jeg må også innrømme at jeg rett som det er spør meg sjøl hva det egentlig er vi holder på med her. Når det innimellom føles som om verden holder på å gå opp i liminga bare rett utenfor studiodøra her. Hvor folk løper rundt og tenner på bygninger, fordi de skal brukes til å huse foreldreløse barn som med nød og neppe har klart å unnslippe krigens grusomheter med livet i behold. Det finnes altså folk der ute som heller vil se hus brenne, enn at barn skal få søke tilflukt der. Folk som står klar når krigsofrene kommer, for å be dem dra til helvete» , skriver Nilson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Holdt asylplaner i Bærum hemmelig for å hindre brann

«Har gått fra vettet»

«Det virker som om en betydelig del av Norges befolkning har gått fullstendig fra vettet, og blitt besatt av en tanke om at vi som bor her – som er oppvokst her på det store, overdådige luksusgodset Norge – liksom skal ha rett på mer enn alle andre i verden»

«Vi har blitt så opptatt av å bevare vår egen luksus, at vi er villige til å la andre, uskyldige mennesker betale prisen for det! La DEM lide, for VÅR velstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er så skamfull og så flau over det som skjer i landet mitt nå, at det er nesten ikke til å holde ut! Og når jeg ser at en 17 år gammel asylsøker har druknet i en ulykke, og en norsk kvinne skriver i kommentarfeltet: «Ja ja, en utlending mindre å betale penger på. Mer til det norske folk.»

Da kjenner jeg nok en liten flik av trua på menneskeheten visne hen og dø et sted inni hjertet der…

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og jeg prøver daglig å forstå hvordan det ble sånn. Hvordan VI ble sånn.

En gjeng med ufordragelige og motbydelige egoister, som tror vi er berettiget et bedre liv enn alle andre i verden. For dette har blitt vanlig, folkens!

Ting som dette ytres så å si daglig her i landet nå.»

«Kanskje behøver vi en slags frisone, hvor ingen verken hater eller frykter for noe. Hvor alt bare er moro og gøy. Og Lønsj kommer til å fortsette å være den frisonen – NESTEN hele tiden.»

Innlegget, som har fått over 22.000 likes på Facebook, er gjengitt med tillatelse fra Rune Nilson. Det har blitt delt over 7000 ganger og fått flere hundre kommentarer.

Les også: Politiet: Brann ved planlagt mottak var trolig påsatt

– Hodet kaldt og hjerte varmt

«Det blir dessverre helt umulig å svare på alle, men det gleder meg virkelig å se at så mange av oss fortsatt holder hodet kaldt og hjertet varmt», skriver programlederen på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsons tordentale kom kort tid etter at brannen på det planlagte asylmottaket i Lindås ble hyllet på nettet.

Les saken: Brann på planlagt asylmottak hylles på nett

Forrige uke ble programleder og musiker Haddy N’jie utsatt for grov hets på Facebook. «Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet», lød meldingen. «Folk flest er ikke troll», svarte Haddy N’jie.

Mannen bak hetsen er nå siktet for hatefulle ytringer.

Les saken: Mann siktet for hets mot Haddy N'jie

Les hele innlegget til Nilson her: