– Lærere kan tvinges til å være med på gudstjeneste

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen slår fast at lærere må bli med på skolegudstjenester, enten de vil eller ikke.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen slår fast at lærere må bli med på skolegudstjenester, enten de vil eller ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lærere i grunnskolen må være med på skolegudstjenester. De kan ikke be om fritak slik elevene kan, slår kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En lærer må forvente at å følge elevene til gudstjeneste, kan være en del av arbeidsoppgavene, sier Torbjørn Røe Isaksen til Fri Tanke.

Han presiserer at skolegudstjenester som skjer i skoletiden, er en del av elevenes opplæring og de ansattes arbeidsdag i skolen.

– I motsetning til elevene har ikke lærere en rett etter opplæringsloven til fritak fra denne typen aktiviteter, sier kunnskapsministeren.

I forrige uke gjorde Oslo kommune det klart at rektor i kraft av sin styringsrett må kunne pålegge sine ansatte, både kontaktlærere og andre, å følge elevene til gudstjeneste når dette skjer i skoletiden.

Les også: Røe Isaksen: – Bankene bør gå i seg selv

– Nyttig avklaring

Stortingsrepresentant og Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talskvinne Marianne Aasen synes statsrådens avklaring er nyttig.

– Svaret er greit i den forstand at så lenge det er lov å arrangere skolegudstjenester i norsk skole, er det naturlig at om man er ansatt der, så må man bidra, sier hun til Vårt Land.

– Skulle det være enkeltlærere som av personlige grunner synes dette er mer problematisk enn andre, går det an å organisere det slik at det er disse som er igjen med elevene som har fritak, mener hun.

– Hvis utdanningsorganisasjonene synes vurderingen til statsråden og den praktiske håndteringen er problematisk, får de ta det opp, så får vi ha en dialog rundt det, sier hun.

Les også: Isaksen: – Nedbygging av faglæreren er norsk skoles tragedie

– Ikke religionsfrihet

Human-Etisk Forbund er uenig i at lærere kan tvinges til å være med på julegudstjeneste. Retten til å nekte er beskyttet av religionsfriheten, mener forbundet.

– Religionsfriheten gjelder alle. Norge er følgelig forpliktet til å gi lærere fritak fra de samme aktivitetene som elevene får fritak fra. Derfor er det ikke nødvendig med noe eget fritaksreglement for lærere. Å pålegge en arbeidstaker deltakelse i en kristen, eller hvilken som helst annen religions, gudstjeneste, er ikke forenlig med religionsfriheten, slår Human-Etisk Forbund fast.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus