Barnehagesaken: Foreldre reagerer på lav straffepåstand

Forsvarer Sven Crogh sa under sin prosedyre i retten tirsdag at den tiltalte 30-åringen som har innrømmet overgrep mot 15 barnehagebarn, ikke har valgt å være pedofil.
Forsvarer Sven Crogh sa under sin prosedyre i retten tirsdag at den tiltalte 30-åringen som har innrømmet overgrep mot 15 barnehagebarn, ikke har valgt å være pedofil. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

30-åringens forsvarere kjemper i retten for frifinnelse på ett sentralt tiltalepunkt for å få straffen ned. Aktor viste til at foreldre er misfornøyde med påtalemyndighetens straffenivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har kommet meg for øre at foreldrene synes dette er lav straff. Det forstår jeg. Vi kan ikke la oss styre av følelser, men dette gir en pekepinn på hva opinionen mener om straffenivå i denne saken, sa statsadvokat Torstein Lindquister i en replikk til forsvarets prosedyre.

Overfor NTB utdyper aktor at med dette ville han vise at folk mener straffenivået i overgrepssaker mot barn er for lavt.

– Vi har et straffenivå. Lovgiver har tatt til orde for å skjerpe straffenivået. Så opplever vi at folk mener dette ikke er nok. Kanskje de har rett, sier Lindquister.

Irrelevant

Forsvarer Sven Crogh mener det er irrelevant hva foreldre mener om straffenivået i saken. I sin duplikk viste han til at journalister som dekker saken, har sagt til ham at straffenivået er for høyt.

– Jeg mener det er irrelevant hva foreldre og journalister mener om straffenivå. Dette er den type følelsesmessige betraktninger som kan komme fra foreldre, og som jeg har forståelse for. Men dette må retten se bort fra, sier Crogh til NTB.

Les også: Skjerpet kontroll med ansatte i barnehager

– Mitt ansvar

Etter 11 dager i retten ble saken avsluttet med at tiltalte kom med en velformulert unnskyldning til foreldre, kolleger, og ikke minst barna han har forgrepet seg mot.

– Jeg beklager sterkt at jeg har framstått som at jeg har lagt skylden og ansvaret over på barna. Det er notorisk feil. Jeg tar det fullstendige, hele ansvaret for alt det jeg har gjort. La det ikke være noen tvil: Jeg har utnyttet min stilling. Den tilliten som har blitt gitt meg, og barnas tiltro til meg. Dette ansvaret går jeg ikke fra, sa tiltalte.

Eierskap

Det er ikke før nå han innser skadevirkningene av sine gjerninger. Han ba om eierskapet til sine pedofile handlinger. 30-åringen vet ikke om han er syk eller frisk.

– Men det er jeg som eier problemet, og må ta ansvaret for å gjøre noe med det, sa tiltalte.

Forsvarerne hadde da bedt Nord-Troms tingrett legge bort sine følelser, sympatier og antipatier når de skal domfelle tiltalte for en rekke seksuelle overgrep mot barnehagebarn.

Strafferabatt

Han har innrømmet 24 av 27 tiltalepunkt, men nekter for tre. Mest avgjørende er det at tiltalte ikke er med på at han gjorde et forsøk på å få ett av barna til å utføre seksuelle handlinger på seg selv.

Forsvarerne Sven Crogh og Anja Støback Bjørsvik argumenterte for at tiltalte ikke har noen grunn til å lyve. De viste til at han har erkjent og kommer til å bli dømt for alvorlige seksuelle overgrep mot barn i barnehagen der 30-åringen var ansatt. Men de vil hindre at han blir dømt for ting han ikke har gjort.

Fem år

De ba om at retten måtte sette straffen til fem års fengsel dersom de ikke velger å avgi en forvaringsdom. De ber om at minstetiden i en forvaringsdom må settes til tre år.

Aktor antydet at sju års fengsel var passende når tiltalte er innrømmet en tilståelsesrabatt for å ha erkjent det aller meste i saken. Aktors straffepåstand mandag lød på sju års forvaring med en minstetid på fire og et halvt år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus