– Blodprøve kan avslører om du eldes raskt eller sakte

<p>Svenske forskere har analysert blodprøver og gjort beregninger på hvordan livsstil påvirker vår biologiske alder, altså hvordan vi eldes på innsiden. Om testen etter hvert blir tilgjengelig på legekontoret, tror forskerne at den kan bidra til å motivere folk som trenger å legge om livsstilen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Svenske forskere har analysert blodprøver og gjort beregninger på hvordan livsstil påvirker vår biologiske alder, altså hvordan vi eldes på innsiden. Om testen etter hvert blir tilgjengelig på legekontoret, tror forskerne at den kan bidra til å motivere folk som trenger å legge om livsstilen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Røyking, mye stress, høy kroppsmasseindeks og sukkerholdig drikke kan gjøre deg eldre innvendig, ifølge svensk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved universitetet i Uppsala har analysert blodprøver fra 980 personer, og beregnet biologisk alder ut fra innholdet av visse proteiner, melder Forskning.no.

Forskerne beregnet biologisk alder ved å analysere 77 proteiner i blodprøvene. Mens noen av deltagerne så ut til å være flere år yngre enn fødselsdatoen deres skulle tilsi, var det andre som så eldre ut enn sin egentlige alder.

Les også: – Blodprøve kan gi et tidlig varsel om Alzheimers sykdom

– To til seks år eldre av dårlig livsstil

Forskerne kunne så se på hvordan ulik livsstil påvirket deltagernes beregnede biologiske alder. Noen faktorer knyttes til påskyndet biologisk alder, mens andre ser ut til å bremse den biologiske alderen, forklarer professor Ulf Gyllensten i medisinsk molekylærgenetikk ved universitetet i Uppsala.

Røyking, mye stress og høy kroppsmasseindeks (BMI) ser ut til å påvirke de molekylære prosessene i indre organer, slik at man eldes raskere innvendig.

– Sukkerholdige drikkevarer gjør deg også eldre, sier professor Stefan Enroth, som også er involvert i studien, til Forskning.no.

Til sammen kan de usunne vanene øke den biologiske alderen med mellom to til seks år, ifølge den svenske forskergruppen.

Les også: – Eksperimentell medisin bremser aldringsprosessen i mus

Fet fisk, mosjon og mindre stress

Gode vaner kan ha motsatt effekt, og forskerne trekker frem mosjon, fet fisk og det å stresse ned som viktige faktorer for å bremse aldringen. Å drikke moderate mengder kaffe, ser også ut til å bidra positivt, ifølge forskerne.

Og for dem som har en usunn livsstil i dag, så vil en snuoperasjon der man bygger ut røyk, brus og usunn mat med fet fisk, trening og noen daglige kopper kaffe ha god effekt.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan bremse aldringsprosessen

– Kan gi motivasjon til livsstilsendringer

Blodprøven er i dag kun brukt i forskning, men forskergruppen ser for seg at den kan være nyttig for folk om den på sikt blir tilgjengelig på legekontoret.

De ser for seg at pasientene kan bli motivert til å legge om livsstilen, dersom det er nødvendig, og oppmuntret til å holde seg til den sunne livsstilen om de ser at det gir utslag på den biologiske alderen i nye prøver.

I tillegg skal blodprøven kunne brukes til å vurdere hvilken behandling pasienten bør få og til å sjekke underveis om behandlingen er effektiv.

Les mer: – Livsstilsendringer er uglamorøst, men har en utrolig effekt

– Gensignatur kan gi tidlig varsel om sykdom

ABC Nyheter skrev tidligere i høst om et internasjonalt forskerteam som også jobber med å utvikle en test, som kan si noe om hvordan kroppen aldres.

De viste i sin studie at det de kaller en «gensignatur», som man kan finne i en enkel blodprøve, kan brukes til å forutsi om en person er i risikosonen for å utvikle aldersrelatert sykdom, som for eksempel Alzheimers.

– Dette tror jeg vil være viktig i årene fremover. Vi har fra før ingen sikre data som gjør at vi hos friske individer kan si at «Det er så stor risiko for at du vil utvikle sykdom». Dette er første steget for å finne sikre genetiske parametere som kan forutsi sykdomsutvikling, såkalte genetiske prediktorer, uttalte geriatriprofessor og overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus), Börje Bjelke, som ikke hadde vært involvert i studien, til ABC Nyheter.

Les også: Forsker: – Jeg skal bli 150 år og det skal mange av dere også

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus