Uvær herjer i Storbritannia, Danmark og Sverige

Mange veier i Storbritannia ble stengt på grunn av flom søndag. Her fra Pitlochry i Skottland.
Mange veier i Storbritannia ble stengt på grunn av flom søndag. Her fra Pitlochry i Skottland. Foto: Russell Cheyne / Reuters

Britiske myndigheter innkalte til krisemøte søndag for å vurdere tiltak etter uværet som rammet landet i helgen, og i Danmark ber politiet folk hente sandsekker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen Desmond førte til at det ble sendt ut over 100 flomvarsler, først og fremst i Nord-England og Skottland. Hundrevis av boliger er oversvømmet og strømløse, mange tog er innstilt, og veier er stengt.

I London omkom en 90 år gammel mann etter at han ifølge politiet ble tatt av et kraftig vindkast og slengt inn i en buss. Det er ikke meldt om andre dødsfall.

– Mine tanker er med alle dem som er rammet av stormen Desmond, sier statsminister David Cameron og legger til at hæren er satt inn for å bistå. Også kystvakten er mobilisert for å redde folk som er isolert av vannmassene.

Våtest i nord

Verst rammet er de nordvestlige delene av England. De britiske miljømyndighetene varsler at det lokalt kan bli alvorlig flom flere steder i Nord-England.

I grevskapet Cumbria er mange husstander allerede evakuert etter at elva Eden gikk over sine bredder. Det er åpnet nødsentre flere steder i Cumbria, der det deles ut sandsekker for å demme opp for vannet, melder BBC.

Meteorolog Marco Petagna sier til BBC at noen områder har fått like mye regn på 24 timer som de vanligvis får på en måned. I Shap i Cumbria falt det 178 millimeter regn på 24 timer. Og regnet stopper ikke med det første. Det er varslet opptil 250-300 millimeter regn i enkelte utsatte områder det neste døgnet.

Les også: Synne ikke lenger ekstremvær

– Aldri sett lignende

– Det er et utrolig vær. Vi har ikke opplevd noe lignende, og i Cumbria er vi vant til utfordrende vær. Her i Kendal står mange veier under vann, sier leder for Liberaldemokratene, Tim Farron, som er hjemme i sin valgkrets i Cumbria.

Også i andre deler av Storbritannia skaper stormen store problemer. I Wales er mange husstander uten strøm, og i Skottland ble flere ligakamper i fotball avlyst på grunn av uværet. Også i Irland skaper uværet problemer.

Desmond er den fjerde stormen som rammer Storbritannia på få måneder, og det har vært flere andre flomkatastrofer de siste årene.

Les også: Eigersund hardt rammet av stormen Synne

Mer flom i Danmark

Også i Danmark fortsetter uværet. Natt til søndag ble 15 til 20 veier på det nordvestlige Jylland stengt på grunn av oversvømmelser, og i Holstebro truer elva Storåen med å gå over sine bredder søndag ettermiddag.

– Branninspektøren oppfordrer folk til å hente sandsekker hos kommunen, sier vaktsjef Henrik Nielsen ved Midt- og Vestjyllands politi.

– Det er helt vilt. Vi har ikke tall på hvor mange veier som er oversvømmet, men det er mange. Idomvej vest for Holstebro er for eksempel stort sett skylt vekk, sier han.

– Noen forsøker å kjøre gjennom selv om veiene er sperret fordi vannet er for dypt. Så stopper bilen midt i sjøen, sier han videre.

For bare en uke siden var samme område på Jylland det som ble hardest rammet da stormen Gorm feide inn over Danmark.

Heller ikke i Sverige er faren over. I et belte mellom Uddevalla og Varberg er det sendt ut varsel om ekstremt høy vannstand, og flomtoppen ventes ikke før mandag etter over 50 millimeter nedbør i Halland og Västra Götaland siden lørdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus