Synne tok med seg bygninger i Kvinesdal

Deler av tettstedet Feda er under vann, og hus og hytter trues søndag av de store vannmassene. Broa over elva er også ødelagt som følge av flommen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet Synne har herjet i Sør-Norge denne helgen. I Kvinesdal kommune står flere bolighus i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uværet Synne har ført til tohundreårsflom, flere er evakuert og bil- og togtrafikken er rammet en rekke steder søndag kveld.

I Rogaland var situasjonen mest alvorlig i Bjerkreim kommune, fylkesmannen. Her har store vannmengder i Bjerkreimsvassdraget ført til at Vikeså står under vann.

– Situasjonen har vært alvorlig flere steder i Rogaland, men særlig i Dalane-regionen. De store vannmengdene har ført til utfall av strøm og redusert mobildekning. Når veiene i tillegg må stenges, blir det vanskelig å nå fram med mobile strømaggregat, sier fylkesberedskapssjef Reidar Johnsen hos Fylkesmannen i Rogaland.

Krisestab

Kommunen har satt krisestab, men arbeidsforholdene er vanskelige da store deler av kommunesenteret Vikeså står under vann, inkludert rådhuset.

Flere steder i de utsatte områdene er det høy vannstand og flere elver har gått over sine bredder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I bygda Feda i Kvinesdal kommune sto søndag kveld flere boliger står i fare for å bli tatt av de enorme vannmassene. Flere personer er evakuert fra sine hus, og flere sjøboder er tatt av de enorme vannmassene.

– Mange hus er utgravd ved grunnmuren. Det er bare et tidsspørsmål før boligene begynner å rase ut i elva, sier innbygger Anne Kathrine Lohne til NRK.

Les også: Synne ikke lenger ekstremvær

Store nedbørsmengder har ført til evakuering i av boliger sør i Rogaland lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Store nedbørsmengder har ført til evakuering i av boliger sør i Rogaland lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Stengte veier

E39 ble stengt lørdag som følge av ekstremværet Synne, og blir tidligst åpnet mandag. Det er omkjøring for personbiler via riksvei 42 og fylkesvei 44. Tunge kjøretøy kan kjøre Kvinesdal, Tonstad og Helleland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK er over 40 fylkesveier sør i Rogaland og vest i Vest-Agder stengt på grunn av flom. E134 er i tillegg stengt over Haukelifjell på grunn av mye snø og vind, og dermed er det nærmest umulig å komme seg med bil fra sør til vest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ekstremværet Synnes herjinger skaper problemer

Rød flomfare

Flomfaren er på rødt nivå, det høyeste av fire nivåer, i Rogaland og Vest-Agder søndag og mandag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) søndag ettermiddag. Først tirsdag vil ventes flomfaren å gå ned til oransje nivå, som er det nest høyeste nivået, melder nettstedet Varsom.

I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje nivå søndag og ventes å synke til gult nivå mandag. Det er fortsatt fare for snø- og jordskred i Hordaland og Rogaland.

Ikke alt går på skinner

Ekstremværet sørger også for stans i togtrafikken både på Sørlandsbanen og Jærbanen.

Jernbaneverket opplyser at det er problemer på Sørlandsbanen mellom Kristiansand og Stavanger på grunn av store vannmengder. Det er i tillegg stengt for togtrafikk mellom Egersund og Hellvik på Jærbanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tohundreårsflom

Meteorologisk institutt melder at det fortsatt vil komme kraftige byger i området.

– Nivået for tohundreårsflom er passert for lengst, og nå har vi mistet kontakten med målestasjonene i vassdraget, så vi vet egentlig ikke hvor høyt vannet står, fortalte informasjonssjef Leif Brock i Eigersund kommune til NRK søndag morgen.

I Eigersund kommune i Rogaland ble over 100 boliger evakuert i utsatte områder. Ifølge operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt var det flere personer som nektet å la seg evakuere frivillig fra boligene.

– Vi måtte beordre folk til å evakuere, og ga dem pålegg om evakuering. Da flyttet de seg, sier Andersen.