IS: Våre tilhengere utførte angrepet i California

FBI etterforsker nå massedrapet i California, der Tashfeen Malik og ektemannen Syed Rizwan Farook skjøt og drepte 14 mennesker, som en terrorhandling.
FBI etterforsker nå massedrapet i California, der Tashfeen Malik og ektemannen Syed Rizwan Farook skjøt og drepte 14 mennesker, som en terrorhandling. Foto: Handout / Reuters

Ekstremistgruppen IS opplyser i en radioerklæring at to av bevegelsens tilhengere gjennomførte massakren i San Bernardino i California.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– To følgere av Den islamske staten angrep for flere dager siden et senter i San Bernardino i California, heter det i radiomeldingen fra IS.

Et nyhetsbyrå som støtter IS, opplyste fredag at paret støttet bevegelsen. Samtidig uttalte FBI-sjef James Comey at ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik neppe tilhørte en islamistcelle eller en større organisert gruppe.

– FBI har ikke registrert kontakt av betydning mellom gjerningspersonene og grupper som er i FBIs søkelys, sa Comey.

Les også: Avis: San Bernardino-drapsmann med Syria-kontakt

Etterforskes som terror

FBI besluttet fredag å etterforske masseskytingen som en terrorhandling, noe Comey sier delvis er begrunnet med at Farook og Malik, som skjøt og drepte 14 personer og såret 21 personer i California onsdag, viste tegn til radikalisering.

Ifølge amerikanske medier hadde paret kontakt med personer fra Nusrafronten i Syria, som er tilknyttet al-Qaida-nettverket, og den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia.

En kilde sier til avisen Los Angeles Times at det har vært «en eller annen kontakt» mellom Farook og personer i Nusrafronten og al-Shabaab, uten at det spesifiseres hva slags kontakt det dreier seg om eller med hvem.

Les også: Navnene på de drepte i San Bernardino frigitt

Troskap på Facebook

Ifølge sikkerhetskilder CNN har snakket med, skal Malik ha sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget.

Ifølge en høytstående ansatt i Facebook skal Malik ha hyllet IS i en melding som lå ute mens skytingen pågikk, skriver nyhetsbyrået AP.

Representanten for Facebook, som ikke vil navngis fordi det strider mot selskapets regler, sier Facebook-meldingen ble oppdaget dagen etter skytingen. Meldingen ble da fjernet slik at den ble unntatt offentligheten, og innholdet ble rapportert til amerikansk påtalemyndighet.

Les også: 14 bekreftet drept i skyting i California

Hadde lovlig våpen

Advokater som representerer Farooks familie sa fredag at ingen familiemedlemmer hadde noen indikasjon på at han eller hans kone hadde ekstreme synspunkter.

– Det har ikke vært noen tegn til at de tilhører en større organisasjon eller en terroristcelle, sa David Chesley, en av advokatene som representerer familien, på en pressekonferanse.

Chesley sa at Tashfeen Malik møtte Farook på en datingside i 2013 og giftet seg med ham året etter i Saudi-Arabia. Hun var født i Pakistan.

– Det er veldig lite informasjon vi har om henne. Hun var tradisjonell og religiøs, sa Chesley. Når Farooks familiemedlemmer kom på besøk, satt kvinnene i ett rom og mennene i et annet.

Advokatene opplyser at familien visste at Farook hadde våpen, men at de ikke tenkte mye over det, siden de hadde blitt kjøpt på lovlig vis.

Hjemmelagde bomber

Paret åpnet ild og drepte 14 mennesker under et juleselskap på Farooks arbeidsplass i San Bernardino i California onsdag. Det yngste dødsofferet var 26 år, mens det eldste var 60 år. Alle dødsofrene bodde i nærheten av San Bernardino, og tolv av dem var ansatt hos lokale myndigheter.

Ekteparet var tungt bevæpnet og utstyrt med hjemmelagde bomber under massedrapet. De ble skutt og drept av politiet etter å ha flyktet fra stedet.

Hjemme hos dem ble det funnet ytterligere tolv hjemmelagde bomber, samt store mengder ammunisjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus