Irak ber Tyrkia trekke tilbake tropper umiddelbart

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irak mener Tyrkia bryter internasjonale regler og ber nabolandet øyeblikkelig trekke tilbake sine styrker som er stasjonert i Nord-Irak uten myndighetenes samtykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra statsminister Haider al-Abadis kontor blir det bekreftet at tyrkiske styrker befinner seg på irakisk territorium. Det er snakk om en invasjon, heter det i en uttalelse fra landets utenriksdepartement offentliggjort på statlig fjernsyn.

Ifølge nyhetsbyrået Anatolia er det ikke noe nytt at det er tyrkiske soldater i området.

– Brudd på lov og norm

Tyrkiske medier rapporterer at 150 tyrkiske soldater og 20 til 25 stridsvogner er sendt til Bashiqa-området nordøst for Mosul.

«Dette er brudd på internasjonal lov og norm,» skriver Iraks president Fuad Masoum i en uttalelse.

Han hevder tyrkernes nærvær skaper ytterligere spenning i regionen.

Den internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS er informert om at tyrkiske tropper er i Mosul-området, men to kilder i Washington understreker overfor Reuters at tyrkerne ikke har koordinert dette med koalisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trener irakiske soldater

Tyrkiske sikkerhetskilder har hevdet at de tyrkiske troppene er i Irak for å trene opp irakiske soldater nær Mosul. Storbyen er fremdeles under IS' kontroll, halvannet år etter at den ble inntatt.

Samtidig skriver den tyrkiske avisen Hurriyet at de tyrkiske soldatene ble stasjonert i Irak etter en avtale mellom Tyrkias utenriksminister og Massoud Barzani, president i de kurdiske delene av Irak