Avis: San Bernardino-drapsmann med Syria-kontakt

FBI etterforsker nå massedrapet i California, der Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik skjøt og drepte 14 mennesker, som en terrorhandling.
FBI etterforsker nå massedrapet i California, der Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik skjøt og drepte 14 mennesker, som en terrorhandling. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone sto bak massedrapene i California onsdag, hadde kontakt med personer fra minst to militante organisasjoner, skriver Los Angeles Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farook hadde blant annet kontakt med Nusrafronten i Syria, som er tilknyttet al-Qaida-nettverket, skriver avisen, som oppgir en tjenestemann i den amerikanske påtalemyndigheten i California som kilde.

Kilden sier til avisen at det har vært «en eller annen kontakt» mellom Farook og personer i Nusrafronten og den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia, uten at det spesifiseres hva slags kontakt det dreier seg om eller med hvem.

Les også: FBI etterforsker California-skyting som terrorangrep

Terrorhandling

Fredag sa FBI-sjef James Comey at de to, som drepte 14 mennesker i San Bernardino onsdag, neppe tilhørte en islamistcelle eller en større organisert gruppe.

– FBI har ikke registrert kontakt av betydning mellom gjerningspersonene og grupper som er i FBIs søkelys, sa Comey.

FBI besluttet fredag å etterforske masseskytingen som en terrorhandling, noe Comey sier delvis er begrunnet med at ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik viste tegn til radikalisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge sikkerhetskilder CNN har snakket med, skal Malik ha sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget. Ifølge en høytstående ansatt i Facebook skal Malik ha hyllet IS i en melding som lå ute mens skytingen pågikk, skriver nyhetsbyrået AP.

Les også: Navnene på de drepte i San Bernardino frigitt

Fjernet meldingen

Ifølge representanten for Facebook, som ikke vil navngis fordi det strider mot selskapets regler, ble Facebook-meldingen oppdaget dagen etter skytingen. Meldingen ble da fjernet slik at den ble unntatt offentligheten, og innholdet ble rapportert til amerikanske påtalemyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokater som representerer Farooks familie sa fredag at ingen familiemedlemmer hadde noen indikasjon på at han eller hans kone hadde ekstreme synspunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke vært noen tegn til at de tilhører en større organisasjon eller en terroristcelle, sa David Chesley, en av advokatene som representerer familien, på en pressekonferanse.

Les også: Par skaper skrekk med massedrap i California

Tradisjonell

Chesley sa at Tashfeen Malik møtte Farook på en datingside i 2013 og giftet seg med ham året etter i Saudi-Arabia. Hun var født i Pakistan.

– Det er veldig lite informasjon vi har om henne. Hun var tradisjonell og religiøs, sa Chesley.

Når Farooks familiemedlemmer kom på besøk, satt kvinnene i ett rom og mennene i et annet.

Advokatene opplyser at familien visste at Farook hadde våpen, men at de ikke tenkte mye over det, siden de hadde blitt kjøpt på lovlig vis.

Paret åpnet ild og drepte 14 mennesker under et juleselskap på Farooks arbeidsplass i San Bernardino i California onsdag. Ekteparet var tungt bevæpnet og utstyrt med hjemmelagde bomber under massedrapet. De ble skutt og drept av politiet etter å ha flyktet fra stedet.

Hjemme hos dem ble det funnet ytterligere tolv hjemmelagde bomber, samt store mengder ammunisjon.