Tredje offer for svensk skoleangrep er død

<p>ETTERFORSKES: Svensk politi har konstatert at skoleangrepet i Trollhättan var motivert av hat og rasisme, men etterforsker det ikke som et terrorangrep. Foto: Adam Ihse / NTB scanpix</p>
ETTERFORSKES: Svensk politi har konstatert at skoleangrepet i Trollhättan var motivert av hat og rasisme, men etterforsker det ikke som et terrorangrep. Foto: Adam Ihse / NTB scanpix

Skoleangrepet i Trollhättan har krevd enda et liv. En lærer er død etter å ha kjempet for livet i seks uker. Så sent som onsdag ble han avhørt av politiet for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42 år gamle matematikklæreren Nazir Amso ble stukket med sverd i magen av Anton Lundin Pettersson, etter å ha grepet inn mens den maskerte 21-åringen lot seg fotografere av en elev sammen med flere andre elever.

– Uventet og utrolig tragisk, sier Annika Wennerblom, kommunaldirektør i Trollhättan, der det fredag ble flagget på halv stang.

Ungdomsskoleelevene på Kronan skole ble sendt hjem etter at de fikk dødsbudskapet fredag morgen.

– Det er ingen kjempestor skole, alle kjenner alle, og han var en kjent profil på hele skolen, sier kommunens informasjonssjef Peter Asp.

En av lærerens tidligere elever sier at Amso var svært populær, både blant elever og lærere.

– Det er så tragisk, sier Urim Afiri (18) til Expressen.

Han forteller at Amso var en slik lærer som gjerne ringte hjem til elevene hvis de ikke kom på skolen, og at de slapp anmerkning hvis de dukket opp.

Ble avhørt

Stikket læreren ble påført, traff noen millimeter fra leveren. For et par uker siden var han på bedringens vei. Hans kone fortalte da at han hadde kommet til bevissthet og kunne snakke, og Amso ble flyttet fra en spesialistavdeling ved Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg til lokalsykehuset NÄL i Trollhättan.

Politiet rakk å ha et første avhør med ham så sent som onsdag denne uken.

– Han fikk fortelle selv en kort stund, så mye han orket. Det var første gang vi traff ham. Han hadde jo vært i kunstig koma, og vi hadde ikke hatt mulighet til å prate med ham før, sier etterforskeren Thord Haraldsson.

– Ifølge mine avhørsledere var han ved godt mot og virket letter over å få fortelle sin versjon til oss, sier han.

Rasisme

Angrepet mot Kronan skole skjedde på formiddagen 22. oktober. Ifølge politiet var angrepet motivert av rasisme. Alle ofrene hadde minoritetsbakgrunn.

To personer, en 15 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent døde samme dag av stikkskader. Lundin Pettersson ble skutt av politiet i et klasserom og døde noen timer senere på sykehuset.

Etter dødsbudskapet fredag kom utdanningsminister Gustav Fridolin med en støtteerklæring til Nazir Amsos familie og hans kolleger og venner i Trollhättan.

«Dere er ikke alene. Dette er et angrep på oss alle, mot det land vi er og det Sverige vi kan være», skriver Fridolin.

Skoleangrepet i Sverige:

* 22. oktober gikk en maskert mann til angrep med sverd og en stor kniv inne på skolen Kronan i bydelen Kronogården i Trollhättan.

* En 15 år gammel elev og en 20 år gammel lærerassistent ble drept i angrepet. En 42 år gammel matematikklærer ble hardt skadd og døde seks uker senere på sykehus.

* Gjerningsmannen, den 21 år gamle Anton Lundin Pettersson, ble skutt av politiet. Han døde senere på sykehus.

* Svensk politi konstaterer at skoleangrepet i Trollhättan var motivert av hat og rasisme, men etterforsker det ikke som et terrorangrep.

Lundin Pettersson ble skutt av politiet i et klasserom og døde noen timer senere på sykehuset.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus