Flest partnerdrap begås av etniske nordmenn

<p>Selv om utenlandske menn er overrepresentert når det gjelder drap på partner, er det tidligere vold i forholdet som er den største risikoen for drap, ikke etnisk gruppe eller sosial tilhørighet. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix<br></p>
Selv om utenlandske menn er overrepresentert når det gjelder drap på partner, er det tidligere vold i forholdet som er den største risikoen for drap, ikke etnisk gruppe eller sosial tilhørighet. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

70 prosent av partnerdrap begås av etniske nordmenn, selv om utenlandske statsborgere relativt sett er overrepresentert i statistikken, viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I overkant av 20 prosent av drapene er begått av og mot innbyggere uten norsk statsborgerskap, opplyser Solveig Karin Bø Vatnar, forsker ved Kompetansesenter for sikkerhet-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus.

Siden bare omkring 10 prosent av dem som er bosatt i Norge har utenlandsk statsborgerskap, er denne gruppen altså overrepresentert i statistikken.

Vatnan har ledet arbeidet med rapporten «Partnerdrap i Norge 1990-2012», som ble overrakt justisminister Anders Anundsen (Frp) torsdag.

Først vold, så drap

– Jeg vil understreke at i alle studiene vi har gått gjennom og i vår egen studie, så er det tidligere partnervold som er hovedrisikoen, ikke etnisk gruppe eller sosial tilhørighet, sier Vatnan.

Kvinnesyn som innvandrere, flyktninger og asylsøkere kan ha med seg fra andre deler av verden blir ofte trukket fram i den offentlige debatten om vold mot kvinner.

Vatnan vil ikke avskrive holdningsarbeid som tiltak, men mener man i første rekke bør se på andre ting hvis man vil forebygge flere drap.

– Undergruppen er feil sted å starte, sier hun til NTB.

I rapporten kommer det fram at marginaliserte grupper er mer utsatt både for å begå og å bli offer for partnerdrap. Det kan være arbeidsledighet, økonomiske problemer, rus og kriminalitet inne i bildet.

Vil kartlegge sårbare

Denne høsten har det kommet titusenvis av asylsøkere til Norge. Selv om enslige menn er den største gruppen, kommer det også mange familier og noen enslige kvinner.

Med et overbelastet mottaksapparat og mange akuttmottak uten ansatte med erfaring, er det fare for at kvinner i en sårbar situasjon ikke får den hjelpen de burde ha, mener Norsk organisasjon for asylsøkere.

– Det har lenge vært et ønske at man skal få på plass rutiner for systematisk kartlegging av sårbarhet, sier Solvei Skogstad, fagutvikler i NOAS.

UDI har laget regler for oppfølging av asylsøkere utsatt for tvangsekteskap og vold. Spørsmålet er hvordan disse følges opp etter at asyltallene føk til værs.

– Det er hektiske forhold, det i seg selv kan øke risikoen for at det glipper og at ting ikke blir avdekket, sier Skogstad.

– Subkulturer

Justisminister Anders Anundsen (Frp) bekrefter dette:

– Vi har ikke den kvaliteten på tilbudet som vi normalt har, sier han til NTB.

Han sier erfaringen viser at det kan utvikle seg subkulturer på mottak og at vold kan bli brukt når folk er frustrerte, men kan ikke si om han tror situasjonen kan føre til flere partnerdrap.

Vatnan kan ikke si noe om hvor utsatt flyktninger og asylsøkere er når det gjelder partnerdrap, men påpeker:

– Det å være i en ekstrem situasjon med store påkjenninger medfører en forhøyet risiko for å begå partnerdrap, sammenlignet med å være i en ordinær situasjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus