HRW: Bush må stilles til ansvar for CIA-tortur

USAs tidligere president George W. Bush og flere av hans nærmeste medarbeidere bør straffeforfølges for å ha gitt CIA grønt lys til å torturere fanger, mener Human Rights Watch (HRW).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsorganisasjonen konstaterer at det nå er ett år siden Senatet la fram sin knusende rapport om CIAs torturpraksis , som avdekket at metodene som ble benyttet var langt mer brutale enn tidligere kjent.

Ingenting har siden skjedd, og HRW retter krass kritikk mot president Barack Obama for hans manglende vilje til å følge opp torturrapporten og innlede etterforskning av dem som ga CIA frie tøyler.

– Dersom dette ikke blir straffeforfulgt, noe som ville ha sørget for at tortur ikke lenger ble sett på som en mulighet, så vil dette for evig og alltid forgifte Obamas ettermæle, sier HRWs leder Kenneth Roth.

Internasjonale forpliktelser

Senatets 6.700 sider lange rapport, som fortsatt hemmeligstemplet, tok ikke for seg lovligheten ved å torturere terrormistenkte, noe HRW er svært kritiske til.

I en drøyt 150 sider lang rapport med tittelen “No More Excuses: A Roadmap to Justice for CIA Torture” minner menneskerettighetsorganisasjonen om USAs internasjonale forpliktelser og viser til at landet i 1988 ratifiserte FNs torturkonvensjon.

– Den pålegger myndighetene å gjennomføre en troverdig etterforskning av påstander om tortur og å straffeforfølge de skyldige når dette er påkrevd, heter det i rapporten.

Les også: – CIA truet fange med boremaskin

Tilstrekkelige beviser

HRW mener at det foreligger tilstrekkelig med beviser for å innlede etterforskning av tidligere president George W. Bush og en rekke høytstående medlemmer av hans administrasjon.

Blant dem som bør etterforskes med tanke på straffeforfølgelse er tidligere visepresident Dick Cheney, justisminister John Ashcroft og CIA-sjef George Tenet, mener menneskerettighetsorganisasjonen.

– De som skapte, autoriserte og implementerte CIAs torturprogram må etterforskes, konkluderer HRW.

Les også: Senatet slakter effekten av CIA-tortur

Faren øker

– Ved å unnlate å etterforske og straffeforfølge de ansvarlige for CIA-torturen, øker faren for at framtidige presidenter vil autorisere lignende ulovlige avhørsmetoder som et svar på alvorlige sikkerhetstrusler, mener HRW.

Donald Trump, som håper å bli republikanernes presidentkandidat neste år, tok nylig til orde for å gjeninnføre bruken av «waterboarding» under avhør av terrormistenkte, en torturmetode der offeret får følelsen av å drukne.

Les også:

Her lander CIA-fanger i Norge

– Visste at Guantanamo-fanger var uskyldige

CIA hyret Blackwater til drapsoperasjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus