Norges Syria-oppdrag «krevende og dramatisk»

Det norske skipet Taikos utskipingsoppdrag av kjemikalier fra Syria var langt mer krevende og dramatisk enn det de fleste har fått med seg, forteller skipets kommandørkaptein Per Rostad til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for å bli angrepet var så stor at fortøyningene ble rigget med sprengstoff hver gang skipet gikk til land i Syria.

– Det var rakettangrep mot Latakia mens skipet lå til kai. Det var eksplosjoner og nedslag rundt havna. Hvis noe av dette hadde truffet, hadde det fått dramatiske konsekvenser, sier Rostad til avisen.

Les også: CNN: – Terrormistenkt fra Paris antas å være i Syria

Lasten, 650 tonn kjemikalier fordelt på 63 konteinere, var dårlig sikret, og giftige kjemikalier og gasser lekket ut. Etter et møte med OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen), FN, USA, Norge, Danmark, Syria og Finland fikk de norske soldatene ordre om å sjekke og sikre kjemikalielasten.

– Vi fjernet masseødeleggelsesvåpen som trolig ville blitt brukt. Det betyr at vi reddet liv, sier Rostad og legger til at han er sikker på at IS ikke ville hatt kvaler med å bruke våpnene.

Les også: NATO forsvarer Tyrkias nedskyting av russisk fly

Mellom desember 2013 og juli 2014 deltok Taiko i operasjon RECSYR i Middelhavet. Operasjonen gikk ut på å frakte ut materiale som kunne brukes til å fremstille kjemiske våpen i Syria, til destruksjon i Finland og USA. Taiko hadde et sivilt mannskap på 43 fra Filippinene, Norge, India, Polen og Kroatia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus