Forsker: – Klimamål framstilles for positivt

Lederen for sekretariatet i FNs klimakonvensjon, Christiana Figueres, under et besøk i Oslo i oktober.
Lederen for sekretariatet i FNs klimakonvensjon, Christiana Figueres, under et besøk i Oslo i oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Effekten av de nye klimamålene som verdens land har lagt fram, kan bli betydelig mindre enn FN og klimaminister Tine Sundtoft (H) antyder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 170 land har lagt fram frivillige mål om å begrense utslippene av klimagasser i forkant av klimatoppmøtet i Paris.

Selv om det er klart at disse planene ikke er nok til å nå målet om å unngå global oppvarming på mer enn 2 grader, anses de for å være et betydelig framskritt. Mange politikere og eksperter peker på at langt flere land enn tidligere lover å gjøre noe med sine utslipp.

FN har imidlertid gått for langt og tolket målene overdrevent positivt, mener Steffen Kallbekken, forskningsleder ved CICERO senter for klimaforskning.

– FNs klimasjef Christiana Figueres har vært litt for opptatt av å framstille dette i et positivt lys, sier han til NTB.

Les også: Historiens største samling av statsledere på en enkelt dag

Forutsetter nye mål

Da FNs klimakonvensjon (UNFCCC) la fram sin rapport om klimamålene i slutten av oktober, hevdet Figueres at målene «var i stand til» å begrense den globale oppvarmingen til 2,7 grader ved slutten av dette århundret.

Det hun ikke presiserte, er at dette først forutsetter at målene nås – og at det deretter innføres nye, og betydelig strengere mål. Beregningen er basert på at de nåværende målene blir begynnelsen på en prosess med gradvis større utslippskutt.

Om det vil skje, er naturlig nok usikkert. Og tallet 2,7 sto ikke i selve rapporten som UNFCCC la fram.

– Figueres la ikke nok vekt på usikkerheten og hva som er uavklart i framtida, sier Kallbekken.

Les også: Toppmøte for å redde klimaet starter i Paris

– Trenger en suksess

Også USAs sjefforhandler Todd Stern nevnte nylig de 2,7 gradene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det samme gjorde klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) på et pressetreff for journalister i Oslo for en uke siden. Hun sa at oppvarmingen av kloden kan begrenses til 2,7 grader hvis landenes klimamål gjennomføres. Deretter la hun til at målene må skjerpes etter hvert.

Forskere som har gått gjennom målene, er kommet til ulike resultater. Mange usikkerhetsmomenter gjør det vanskelig å si hvor stor effekt de vil få. Men flere av analysene tyder på at oppvarmingen kan bli på opptil 3,7 grader selv om målene innfris, ifølge Reuters.

Steffen Kallbekken mener Figueres trolig har vært opptatt av å stille klimaforhandlingene i et positivt lys, noe som kan øke tilliten mellom rike og fattige land.

– Hele denne prosessen trenger en suksess i Paris. Etter klimatoppmøtet i København i 2009 holdt forhandlingsprosessen på å bryte sammen, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus