Tallet på asylsøkere mer enn halvert

UDI: – For tidlig å si hvordan regjeringstiltakene slår ut. Se video.

968 asylsøkere kom til Norge forrige uke, en nedgang fra 2.108 i uke 47, opplyser Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

968 asylsøkere kom til Norge forrige uke, en nedgang fra 2.108 i uke 47. Det var flest syrere og afghanere blant dem som kom.

– Vi synes det er veldig bra. Vi ser at innstrammingene har umiddelbar effekt, sier Frp-politiker Helge André Njåstad til NTB.

Han var så fornøyd at han møtte opp i Utlendingsdirektoratets lokaler og tilbød kommentarer mens Forfang holdt pressekonferanse mandag, til stor irritasjon i UDIs pressestab. Assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad ga Njåstad og hans presserådgiver beskjed om at han synes de skulle gå.

– Ikke kom hit!

Høyres Trond Helleland sendte de ferske asyltallene til pressen før de ble presentert av UDI selv.

– Nyheten om at Norge nylig har strammet kraftig inn i innvandringspolitikken, er noe som sprer seg raskt i migrasjonsstrømmene og blant menneskesmuglere. Vår beskjed til dem som ikke har noe her å gjøre, er kort og godt: Ikke kom hit, skrev han i en epost som ble sendt til NTB.

SVs Karin Andersen kaller Hellelands utspill useriøst.

– Det virker kunnskapsløst, som om Høyre ikke har fått med seg at det er katastrofale forhold som flyktningene kommer fra, de rømmer ikke for moro skyld og liksom gir opp når flertallet i Norge har sagt at de vil stramme inn på matpenger i asylmottak, sier hun.

Grensekontroller og informasjon

Det er ikke norske innstrammingstiltak UDI mener er årsaken til at det kommer færre asylsøkere.

– Denne nedgangen faller tidsmessig godt sammen med innføring av grensekontroller i Sverige, sier han til NTB.

At det også har vært en nedgang i dem som kommer fra Russland, tror han skyldes informasjon som gis til grupper som antas å ikke ville få opphold i Norge. Beslutningen om å returnerer asylsøkere med opphold i Russland, tror han vil kunne få ytterligere effekt etter hvert.

Usikkert for 2016

Men UDI-direktøren understreker at asylkrisen ikke er avblåst for Norges del.

– Nærmere tusen på en uke er fortsatt et veldig høyt tall, eksepsjonelt høyt i norsk sammenheng, sier UDI-direktøren.

Han viser til at det gjerne er sesongsvingninger, og han venter høye tall til sommeren og høsten igjen. Han tror det kan bli litt lavere tall gjennom vinteren, men også det er usikkert, ettersom antallet som kommer fra Tyrkia til Hellas, øker.

– Situasjonen neste år er ekstremt usikker. Planleggingen baserer seg på at det kommer veldig mange. Det ville være helt uansvarlig å ikke planlegge for det, sier han.

– Pusterom

Når det gjelder behovet for antallet mottaksplasser, er Forfang krystallklar:

– Vi har fått et lite pusterom i øyeblikket, men vi må være forberedt på at vi må utvide kapasiteten veldig i tiden som kommer, sa han på pressekonferansen.

Overfor NTB setter han opp følgende regnestykke: For tiden er det rundt 35.000 mottaksplasser, hvorav rundt 15.000 er akuttplasser. Akuttplassene skal erstattes med vanlige mottaksplasser, samtidig som det kan komme 40-50.000 nye asylsøkere neste år som skal få plass.

Han opplyser at UDI har endret kontraktene for dem som tilbyr ordinære mottak, etter at flere har klaget over kortsiktige kontrakter. Det gis en garanti det første året og oppsigelsestiden er blitt forlenget.

Personvernpolicy