CNN: – Terrormistenkt fra Paris antas å være i Syria

Fransk politi etterlyser Salah Abdeslam etter terroren i Paris. Etterforskere tror Abdeslam kan ha reist til Syria.
Fransk politi etterlyser Salah Abdeslam etter terroren i Paris. Etterforskere tror Abdeslam kan ha reist til Syria. Foto: Police Nationale / NTB scanpix

Terrormistenkte Salah Abdeslam, som har vært på frifot siden Paris-angrepene, har trolig flyktet til Syria, opplyser franske etterretningskilder til CNN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politijakten har siden terrorangrepet 13. november i stor grad dreid seg om 26 år gamle Abdeslam, en fransk statsborger født i Brussel. Mannen som er omtalt som hovedmannen bak planleggingen av angrepet, belgiske Abdelhamid Abaaoud, døde i en politiaksjon i Paris-forstaden Saint-Denis 18. november.

Abdeslam er mistenkt for å ha deltatt i selve angrepene som kostet 130 menneskeliv i Paris. Åtte antatte gjerningspersoner er døde, men det totale tallet på angripere kan ha vært ti eller høyere.

Rømte i bil til Belgia

Fransk politi mener 26 år gamle Abdeslam kjørte bil fra Frankrike til Belgia dagen etter angrepene i Paris. Bilen ble stoppet på grensen i en rutinekontroll, men siden navnene på de antatte gjerningspersonene bak Paris-angrepene ikke var kjent, fikk bilen med den terrormistenkte mannen kjøre videre.

Forrige uke fortalte den belgiske advokaten Olivier Martins at hans klient, Ali Oulkadi, hentet Abdeslam og en venn på et T-banestopp i Brussel dagen etter angrepene.

– I bilen fortalte Abdeslam til Oulkadi at broren hadde sprengt seg selv og drept mennesker i Paris. Det var et sjokk for min klient, som er en barndomsvenn av de to brødrene. Han kunne ikke forstå det og tenke klart i øyeblikket.

– Du ser meg aldri igjen

Oulkadi har fortalt at han kjørte Abdeslam rundt i Brussel den 14. november. Da han slapp av vennen, skal han ha sagt «Du ser meg aldri igjen». Belgiske myndigheter mener Oulkadi er en av seks personer som har vært i kontakt med personene som er mistenkt for Paris-angrepene, og han er nå varetektsfengslet. Ifølge advokaten var Oulkadi så redd etter han hadde møtt den ettersøkte barndomsvennen, at han ikke turte å si ifra til politiet.

Etterretningskilder mener nå at Abdeslam har kommet seg fra Brussel til Syria.

Personvernpolicy