Obama: USA erkjenner ansvar for klimaproblemet

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama sa til klimatoppmøtet i Paris at USA er verdens nest største utslippsnasjon, og at landet erkjenner sitt ansvar for å gjøre noe med problemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har reist hit personlig på vegne av verdens største økonomi og nest største utslippsnasjon for å si at vi ikke bare erkjenner vår rolle i å ha forårsaket dette problemet, men vi godtar vårt ansvar for å gjøre noe med det, sa Obama i sin tale til klimatoppmøtet.

Tida er i ferd med å renne ut, advarte han.

– En av fiendene vi vil kjempe mot på denne konferansen, er kynisme og ideen om at vi ikke kan gjøre noe med klimaendringene, sa Obama.

– Vi har makt til å forandre fremtiden her og nå. Men bare hvis vi tar utfordringen, sa han.

– Fine ord

Om lag 150 statsledere var på plass i Paris under åpningen av klimatoppmøtet.

Vert for konferansen er Frankrikes president François Hollande. Ifølge ham står verden ved et vendepunkt.

– Men for å løse klimakrisen er det ikke nok med godvilje og intensjonserklæringer, advarte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernforbundet mener på sin side at Obamas tale bar preg av nettopp det siste.

– Obamas tale var full av fine ord. Dessverre er det vanskelig å finne igjen de ordene i USAs forhandlingsposisjoner, sier nestleder Silje Lundberg.

Kina ber om differensiering

Kinas president Xi Jinping understreket i sin tale at forhandlingene om en ny klimaavtale må ta hensyn til forskjellene mellom rike og fattige land.

Ifølge Xi har rike land et særskilt ansvar for å begrense klimautslippene. Hvert enkelt land må samtidig få lov til å finne sine egne løsninger for å begrense global oppvarming, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bør lete etter praktiske løsninger, og det er helt avgjørende at vi tar hensyn til ulike lands behov. Klimatiltak kan ikke gå på bekostning av et lands behov for å bekjempe fattigdom, sa Xi.

– Vi må fortsette å følge prinsippet om felles, men differensiert ansvar, sa den kinesiske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha kontroll

Tysklands statsminister Angela Merkel brukte sin tale til å framheve behovet for en kontrollmekanisme som sørger for at alle land overholder klimaløftene de har lagt fram.

– Målet er et bindende rammeverk og en bindende kontrollmekanisme for å minske avstanden mellom tiltakene mot klimaendringer som allerede er lovet, og arbeidet som kreves for å forhindre økte temperaturer, sa Merkel.

Landets klimaforhandler Kasten Sach uttalte tidligere samme dag at landet vil kjempe for å få på plass en kontrollmekanisme, men at han ikke tror at det blir innført sanksjoner mot land som bryter avtalen.

Appell til våre barnebarn

Storbritannias prins Charles oppfordret verdens ledere til å tenke på barnebarna og få på plass en klimaavtale.

– Sjeldent har så mange mennesker over hele verden satt sin lit til så få, sa prinsen.

– Jeg oppfordrer dere til å tenke på behovene til den yngste generasjonen, fordi ingen av oss har rett til å antyde at de skal gi opp sin framtid for vår nåtid, formante han.