Slurv med søppel og kjemikalier på Svalbard

Hos de fleste bedriftene som ble sjekket på Svalbard manglet det informasjon om kjemikaliene de hadde, eller informasjonen var utdatert.
Hos de fleste bedriftene som ble sjekket på Svalbard manglet det informasjon om kjemikaliene de hadde, eller informasjonen var utdatert. Foto: Roy Mangersnes / NTB Tema

Tilsyn med 30 bedrifter på Svalbard avslørte slurv med håndteringen av kjemikalier og farlig avfall. Det skortet også på kunnskap og dokumentasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er viktig at bedriftene har tilgjengelig informasjon om kjemikaliene slik at de håndterer dem riktig, sier miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen etter tilsynet.

Regelverket stiller de samme kravene på Svalbard som på fastlandet.

Hos de fleste bedriftene manglet det informasjon om kjemikaliene de hadde, eller informasjonen var utdatert. Det var også mangelfull dokumentasjon av hvordan avfallet håndteres, og det manglet avfallsplaner.

– Det er viktig at bedriftene har oversikt over hva som oppstår av farlig avfall, som for eksempel spillolje, oljefiltre, maling, spraybokser og blybatterier. Det er krav om at farlig avfall oppbevares slik at det ikke gir helse- eller miljøfare, skriver Fossum på Sysselmannens nettsider.

Han sier også at de færreste var klar over deklarasjonsplikten ved levering av avfall, og at de dermed heller ikke hadde dokumentasjon på riktig levering.

Også i Sysselmannens egen garasje ble det avdekket mangler. Tilsynet der ble gjennomført sammen med en representant for Fylkesmannen i Troms. (©NTB)

Personvernpolicy