Meny

Regjeringen vil bremse asylstrømmen med ferjekontroll

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen håper skjerpet grensekontroll av ferjerutene skal bremse strømmen av asylsøkere til Norge. Men få asylsøkere kommer med båt, ifølge ferjeselskapene.

– Vi har ikke opplevd dette som et problem til nå og tror heller ikke det vil bli det. Hovedstrømmen av flyktninger kommer ikke med våre skip, sier pressetalsmann for Color Line, Helge Otto Mathisen, til NTB.

Fra torsdag kl. 8 blir det innført utvidet grensekontroll i Norge. Men denne omfatter foreløpig bare ferjetrafikken, og ikke buss, tog eller fly. Det betyr at alle som skal ta ferje fra Tyskland, Danmark eller Sverige til Norge, må vise gyldige ID-papirer både når de går om bord og når de kommer i land.

– Dette er et signal til asylsøkere, sier avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Har ikke tall

Eksakte tall for hvor mange flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge med båt, har ikke ferjeselskapene. Det har heller ikke politiet, opplyser seksjonssjef Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon.

– Vi har ikke oversikt, innrømmet han på en pressekonferanse onsdag.

– Men det er i høyeste grad aktuelt, særlig når det gjelder ferjene som går til Oslo og Vestfold, sier han.

I forrige uke skal det ha kommet rundt 20 asylsøkere med båt til Vestfold. Samtidig gikk tallet på asylsøkere ned i hele landet, viser tall fra UDI.

Ifølge POD har en person som vil søke asyl i Norge, rett til å gå om bord på ferjene selv om de ikke har gyldige reisedokumenter.

– Å søke asyl gir lovlig atkomst til Norge, sier Smedsrud.

Men ferjeselskapene kommer ikke til å slippe dem om bord, forsikrer Mathisen i Color Line. Det gjorde selskapet klart for POD på et møte onsdag.

– De som reiser med oss, må kunne framvise gyldig ID. Asylsøkere uten reisedokumenter får ikke gå om bord. Slik har det vært hele tiden, konstaterer han.

– Ikke bli stående på kaia

Da et lignende tiltak ble innført i fjor sommer, førte det til full forvirring blant ferjeselskapene. Nordmenn uten pass, blant annet et guttefotballag fra Hamar på vei hjem fra en cup i Danmark, ble nektet å gå om bord.

Dette skal ikke skje denne gangen, bedyrer Smedsrud.

– Ingen nordmenn vil bli stående igjen på kaia, sier han.

Mens ferjepassasjerer trolig må belage seg på lange køer i dagene framover, vil det bare bli gjennomført stikkprøvekontroller, slik som i dag, på de øvrige innreiserutene til Norge.

Imidlertid skal flere politipatruljer kjøre rundt i grensenære områder.

– Folk vil merke at det blir flere stikkprøver. Alle må regne med å kunne bli stanset og måtte framvise gyldige ID-dokumenter, sier Smedsrud.

Politiet har fått tilført ekstra ressurser, og i tillegg skal tollere bistå med å gjennomføre personkontroller på grensa, opplyser han.

Åpner for tog og buss

Den utvidede grensekontrollen gjelder foreløpig verken tog, buss eller fly, men det kan endre seg, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp). Han er åpen for å innføre passkontroll på tog og busser inn til landet.

– Foreløpig ligger det ikke inne i kontrollregimet som vi nå legger opp til, men vi er klare til å iverksette dette hvis det blir behov for det, sier han.

Smedsrud understreker at det er regjeringen som har valgt tiltaket, og at politiets jobb er å iverksette det.

– Sett fra et politifaglig ståsted, er utvidet kontroll på ferjene et effektivt tiltak for å bremse flyktningstrømmen?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere på, sier Smedsrud.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus