IS-varsko fra Framtiden i våre hender:– Norge kan ha importert olje fra IS

SKUMMELT HEMMELIGHOLD: – Norge må sørge for å få åpenhet om hvor oljen som eksporteres, kommer fra, krever Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.
SKUMMELT HEMMELIGHOLD: – Norge må sørge for å få åpenhet om hvor oljen som eksporteres, kommer fra, krever Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. Foto: Jon Skille Amundsen / Framtiden i våre hender
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge importerte mineralolje for 26,8 milliarder kroner i 2014. Bransjen holder opprinnelsen for oljen hemmelig og Arild Hermstad advarer om at noe kan ha kommet fra IS-kontrollerte områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, oljelandet Norge importerer faktisk olje, delvis råolje, delvis ferdig bensin, diesel og andre produkter. I 2014 ble dette gjort til en verdi av 26,8 milliarder kroner, ifølge SSB.

Før oljen kommer til Norge, kan råoljen ha passert gjennom flere land og ledd og ha en opprinnelse vi ikke liker å tenke på.

– Det er ikke utenkelig at noe av norsk oljeimport i verste fall stammer fra IS. For hele oljeindustrien holder opplysninger om opprinnelsen til sin import hemmelig, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender, til ABC Nyheter.

– Fremmer IS og andre kjeltringer

Fra før er det kjent at IS finansierer mye av virksomheten sin nettopp ved salg av olje. Blant annet varsler Russland nå «fri jakt» på IS' tankbiler.

IS-oljen fortsetter så videre til normale markeder og blir omsatt videre.

– Flere EU-land kjøper olje av IS, fortalte EUs ambassadør til Irak i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oljeindustrien er en klimabombe, sier Arild Hermstad og fortsetter:

– Men den har også en god del andre usunne forretningsmodeller. IS eksporterer veldig mye olje for å finansiere kjøp av våpen. Både de og andre korrupte regimer kan gjøre det takket være hemmeligholdet i bransjen.

– Selv vestlige land som Norge synes denne forretningspraksisen er grei. Nå må Norge gå foran og stille krav om opprinnelsesmerking. Akkurat slik det har blitt en internasjonal avtale for å forhindre salg av «bloddiamanter», krever han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å bare tenke på å vinne militært mot IS, holder ikke.

– Man bør tvinge selskapene til åpenhet om opphavet til oljen. Man trenger ikke å være offentlig om priser og andre kommersielle vilkår. Men opprinnelsen må vi vite. Ellers risikerer vi at den finansierer IS eller kjeltringer, som oljetyver i Nigeria, sier Hermstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS smugler olje for 10 millioner dollar i måneden

Oljen beveger seg fra land til land

Listen over landene vi ifølge SSB importerte mest olje- og oljeprodukter fra i 2014, omfatter også land med ingen eller liten oljeproduksjon. Men også land som har stor produksjon selv, som Norge, importerer fra tid til annen.

– Vi sier at 85 prosent av behovet ved vårt raffineri på Slagentangen dekkes av det vi produserer i Norge. Logistikk og spesifikasjoner gjør at vi i noen tilfeller importerer råolje, forteller assisterende informasjonsdirektør Eirik Hauge i Esso Norge.

Esso og Statoil er de eneste som raffinerer råolje i Norge, mens andre aktører importerer mer bearbeidede oljeprodukter.

Så mye importerte vi mineralolje og mineraloljeprodukter for fra de største eksportørene i 2014:

  • Sverige: 5,4 milliarder kroner
  • Danmark: 4,2 milliarder
  • Storbritannia: 3,4 milliarder
  • USA: 2,2 milliarder
  • Nederland: 1,9 milliarder
  • Kamerun: 1,6 milliarder
  • Belgia: 1,1 milliarder
  • Nigeria: 1,0 milliarder

Esso vil ikke opplyse om opprinnelsen

Assisterende informasjonsdirektør Eirik Hauge i Esso Norge avviser å opplyse noe om hvor oljen de importerer, kommer fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke å gå inn på kommersielle avtaler, sier han.

– Vi vet at IS eksporterer olje. Kan dere vite hvor oljeimporten deres opprinnelig stammer fra?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I avtalene vil man gjennom transaksjonen vite hvor oljen er produsert, sier Hauge.

– Er det noen risiko for at olje produsert i Syria eller Irak havner på Slagentangen?

– Det vet jeg ikke.

– Det vet dere jo gjennom dokumentasjonen, sa du?

– De få lastene som importeres, vil vi vite hvor kommer fra. Men igjen – dette er kommersielle avtaler vi ikke ønsker å gå inn på, svarer Eirik Hauge.

Norge kjøper korrupsjons-olje

Ett av verdens mest korrupte og fattige land, Ekvatorial-Guinea, kjøpte vi olje fra for 131,9 millioner kroner i 2014.

Det er et betydelig fall fra de 3,4 milliardene i 2013 som Framtiden i våre hender rapporterte om i fjor.

– At man har hemmelighold for opphavet til olje, gjør det enklere for regimer å stikke av med penger gjennom korrupsjon. I Ekvatorial-Guinea stikker en bitteliten elite av med alle pengene, sier Arild Hermstad.