Angrepet hotell skulle holde fredsmøte i Mali

Sikkerhetsstyrkene i Mali jakter på minst tre mistenkte etter hotellangrepet Bamako.
Sikkerhetsstyrkene i Mali jakter på minst tre mistenkte etter hotellangrepet Bamako. Foto: Joe Penney / Reuters

Angrepet som kostet 19 menneskeliv på et luksushotell i Mali, var et klart forsøk på å sabotere fredsprosessen, sier en representant for separatistgruppene nord landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen som har sete i hovedstaden Bamako, og separatistgruppene i det ustabile nord undertegnet en fredsavtale i juni. I oktober ble lokale avtaler signert i Nord-Mali.

Islamistiske ekstremistgrupper som opererer i Mali, har vært sterkt imot avtalen og anklager separatistene for å svikte lokalbefolkningen.

Fredagens angrep mot Radisson Blu-hotellet i hovedstaden skjedde mens hotellet forberedte seg på å være vertskap for et nytt møte i komiteen som jobber med å iverksette fredsavtalen.

Les også: Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

Belmokhtar

Ekstremistgruppa Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for fredagens blodbad. Gruppa ble dannet av den beryktede algeriske al-Qaida-avhopperen Mokhtar Belmokhtar, som sto bak angrepet mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie i 2013. Al-Mourabitoun antas å ha bånd til både al-Qaidas fløy i Nord-Afrika AQIM og Ansar Dine.

– Angrepet var rettet mot fredsavtalen, sier Sidi Brahim Ould Sidati.

Han representerer CMA, en koalisjon av grupper med både etniske arabere og tuareger som jobber for selvstyre i Nord-Mali.

– Jihadistene har ulike grupper, men målet deres er det samme – nemlig å hindre at fredsavtalen implementeres, sier Sidati.

Les også: Frankrike tror In Amenas-bakmann står bak Mali-angrep

Flygeblader

I de nordlige regionene Timbuktu og Kidal ble det i helgen distribuert nye flygeblader der folk ble advart mot å samarbeide med regjeringshæren, Frankrike eller FNs fredsbevarende styrker.

Regjeringen har erklært ti dagers unntakstilstand i landet etter det blodige, over sju timer lange gisseldramaet på Radisson Blu hotell fredag, nøyaktig en uke etter massakren i Paris.

De to mennene som gikk til angrep mot hotellet, var væpnet med kalasjnikov-rifler, eksplosiver og store mengder ammunisjon, opplyser den maliske hæren søndag.

170 gjester

Rundt 170 gjester og ansatte befant seg på hotellet, og først etter ni timer slo sikkerhetsstyrkene, som fikk støtte av franske og amerikanske spesialsoldater, fast at situasjonen var under kontroll.

Granatene ble ikke brukt i angrepene, og begge de to gjerningsmennene døde, ifølge oberst Modibo Nama Traore.

Lørdag sa Traore at maliske sikkerhetsstyrker jakter på minst tre personer som kan ha vært involvert i angrepet. Ingen er pågrepet for massakren.

Totalt 21 mennesker ble drept, inkludert de antatte gjerningsmennene. Blant ofrene er seks russiske statsborgere, tre kinesere, to belgiere, én senegaleser, én israeler og én person i Malis spesialstyrker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus