Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

21 mennesker ble drept da militante islamister stormet et hotell i Malis hovedstad Bamako fredag.
21 mennesker ble drept da militante islamister stormet et hotell i Malis hovedstad Bamako fredag. Foto: Joe Penney / Reuters

Politiet i Mali jakter på flere som er mistenkt for å ha deltatt i terrorangrepet mot et hotell i hovedstaden Bamako fredag, der 21 mennesker ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har erklært ti dagers unntakstilstand i landet etter det blodige, ni timer lange gisseldramaet på Radisson Blu hotell fredag, nøyaktig en uke etter massakren i Paris.

Myndighetene søker nå etter minst tre personer i forbindelse med angrepet, opplyser en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

– Vi gjør alt for å følge sporene etter dem, sier kilden, som ikke vil gå i ytterligere i detalj om hvem det dreier seg om.

Ifølge en talsmann for regjeringshæren i landet, major Modibo Nama Traoré, letes det også etter flere andre mistenkte.

– Jakten er i gang, og jeg kan si så mye som at vi leter etter mer enn tre personer, sier han.

Les også: Frankrike tror In Amenas-bakmann står bak Mali-angrep

Diplomatskilt

Hvor mange som deltok i angrepet mot det luksuriøse hotellet i Malis hovedstad fredag, er fortsatt uklart. Hvor det ble av dem etterpå, er heller ikke kjent.

Ifølge hotellansatte ankom fire eller fem angripere hotellet i 7-tiden fredag morgen, kjørende i en bil med diplomatskilt. Hvilken ambassade bilen tilhørte, eller om den var stjålet, er ikke kjent.

Ifølge Traoré ble hotellet stormet av minst ti væpnede menn, som ropte «Allahu akbar» (Gud er størst) på arabisk.

Les også: Sikkerhetsrådet maner til kamp mot IS

Ni timers beleiring

Rundt 170 gjester og ansatte befant seg på hotellet, og først etter ni timer slo sikkerhetsstyrkene, som fikk støtte av franske og amerikanske spesialsoldater, fast at situasjonen var under kontroll.

Da var 21 mennesker drept, opplyser president Ibrahim Boubacar Keita. Blant ofrene er seks russiske statsborgere, tre kinesere, to belgiere, én senegaleser og én person i Malis spesialstyrker. Ifølge israelske medier er også en israeler blant de drepte, men landet utenriksdepartement har ikke bekreftet dette, melder nyhetsbyrået Reuters.

Også to angripere er blant de drepte. FN-soldater i Bamako hevdet fredag kveld at det var funnet 27 drepte i hotellet, men president Ibrahim Boubacar Keita opplyste senere at det riktige antallet var 21.

Putin

Russlands president Vladimir Putin tok lørdag til orde for et globalt samarbeid mot terror, etter at seks av hans statsborgere ble drept i angrepet.

I en kondolanse fra Putin til Keita heter det at bredt «internasjonalt samarbeid» er nødvendig for å bekjempe terrorisme, opplyser Kreml.

Også Keita tok til orde mot terror lørdag da han besøkte det rammede hotellet.

– Mali skal ikke bli avstengt på grunn av dette angrepet. Paris og New York ble ikke stengt, og Mali skal heller ikke bli det. Terrorisme skal ikke vinne, sier Keita.

Tok på seg ansvaret

Den væpnede islamistgruppen Al-Mourabitoun har tatt ansvaret for angrepet og hevder at de hadde støtte fra gruppen al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

Al-Mourabitoun ble dannet av AQIM-utbryteren Mokhtar Belmokthar, mannen som sto bak angrepet mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie i 2013.

Gruppen har siden tatt på seg ansvaret for en rekke angrep, deriblant ett mot et hotell i Sevare i Mali i august der 17 mennesker ble drept. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus