Frankrike tror In Amenas-bakmann står bak Mali-angrep

Mokhtar Belmokhtars gruppe hevder å stå bak gisseltakingen.
Mokhtar Belmokhtars gruppe hevder å stå bak gisseltakingen. Foto: Demotix / Corbis
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 27 mennesker rapporteres å ha blitt drept etter at spesialsoldater stormet hotellet der væpnede islamister tok 170 gisler i Malis hovedstad Bamako fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Mokhtar Belmokhtar

* Født 1. juni 1972 i Ghardaia i Algerie.

* Heter egentlig Khaled Abou El Abass og er kjent under krigernavnet Laaouar.

* Reiste i 1991 til Afghanistan for å kjempe for mujahedin. Der skal han ha mistet et øye, noe som har gitt ham tilnavnet «den enøyde».

* Vendte hjem til Algerie i 1993 og sluttet seg til Den væpnede islamske gruppe (GIA) i borgerkrigen. Han avanserte raskt til lokal kommandant.

* Sluttet seg i 1998 til Salafistgruppen for forkynnelse og kamp (GSPC), som i 2007 ble til Al-Qaida i islamske Maghreb (AQIM). Der ble han kommandant for sørregionen.

* Antas å ha stått bak en rekke bortføringer av vestlige borgere.

* Ledet et stort og lukrativt smuglernettverk i det sørlige Algerie, Mali og flere andre land i det vestlige området rundt Sahara.

* Sendte i desember 2012 ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, al-Mourabitoun.

* Tok på seg ansvaret for gisselaksjonen ved gassanlegget i In Aménas i Algerie i januar 2013, der 40 ansatte fra ti land ble drept, blant dem fem norske Statoil-ansatte.

* Det har kommet flere rapporter om at han er drept de siste årene, blant annet fra Tsjad, Mali og Libya.

* Tok på seg ansvar for hotellangrepet Malis hovedstad Bamako fredag der minst 27 mennesker mistet livet. Angrepet skal ha blitt utført i samarbeid med al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM).

Det endelige tallet på drepte og sårede var fredag kveld fortsatt høyst uklart, men FN-soldater skal ha telt minst 27 lik i to av hotellets etasjer.

Den ytterliggående jihadistgruppen Al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for blodbadet. Gruppen ble dannet av Mokhtar Belmokthar, den beryktede mannen bak angrepet mot Statoils anlegg i Algerie.

Belmokhtar er flere ganger tidligere blitt erklært død, sist gang av libyske myndigheter som hevdet han ble drept i et amerikansk luftangrep i juni.

Les også: FN-kilde: – Minst 27 døde på hotell i Bamako

– Han står trolig bak dette angrepet, men vi er ikke helt sikre, sier Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian sent fredag kveld.

Over sju timer etter at angrepet på luksushotellet Radisson Blu startet, erklærte sikkerhetsministeren i Mali at gisseldramaet var over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett før klokken 21 lokal tid i Mobako bekreftet også Det hvite hus at de var orientert om at angrepet var over.

Uavklart

To av de væpnede mennene ble drept, mens flere gjerningsmenn hadde forskanset seg i hotellets øvre etasjer.

– Angriperne har ikke lenger gisler. De har forskanset seg i de øvre etasjene. De er alene med de maliske sikkerhetsstyrkene som prøver å presse dem ut, sier talsmann Amadou Sangho i sikkerhetsdepartementet i Mali noen timer tidligere.

Minst 170 mennesker skal ha blitt tatt som gisler inne på hotellet i sentrum av Malis hovedstad Bamako. Hvor mange som er drept i aksjonen, er imidlertid høyst uklart. Sårede ble fredag kveld brakt ut av hotellet, ifølge sikkerhetskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere islamistgrupper

Den væpnede islamistgruppen Al-Mourabitoun sier ifølge det mauritiske nyhetsbyrået Alakhbar at gruppen sammen med al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) er ansvarlig for gisselaksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AQIM-utbryteren Belmokhtar dannet Al-Mourabitoun i 2013. Gruppen har siden tatt på seg ansvaret for en rekke angrep, deriblant ett mot et hotell i Sevare i Mali i august. 17 mennesker, deriblant fem FN-ansatte, ble drept.

Angrepet er et slag i ansiktet for regjeringen i Frankrike, som har 3.500 soldater utstasjonert i Nord-Mali. Den tidligere kolonimakten rykket inn etter tuaregopprøret i 2012 som siden ble kuppet av al-Qaida-tilknyttede jihadister. Islamistene ble presset tilbake, men situasjonen er fortsatt svært ustabil.

Omringet

Det var i sjutiden fredag morgen at et ukjent antall væpnede menn stormet Radisson Blu-hotellet. De avfyrte en rekke skudd, og flere av dem ropte «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk.

Maliske soldater og FN-styrken MINUSMA omringet hotellet, og også amerikanske og franske spesialsoldater kom til. Maliske soldater gikk etter hvert inn i hotellet for å frigi gisler, og det hørtes skuddsalver fra bygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hørte skudd fra resepsjonen. Jeg turte ikke gå ut, fordi det hørtes ut som militære våpen, forteller den kjente guineanske sangeren Sékouba «Bambino» Diabate, et av gislene som ble berget etter at han hadde gjemt seg under sengen på hotellrommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendinger

Det bor ofte mange utlendinger på Radisson Blu-hotellet i Bamako, som blant annet blir brukt av internasjonale flyselskaper. Blant gislene skal det ha vært kinesere, indere, amerikanere, tyrkere og franskmenn, men det er ikke bekreftet at noen utlendinger er drept.

FN fikk i mai fikk på plass en skjør fredsavtale mellom myndighetene og tuareg-separatistene i landet, men volden mellom ulike opprørsgrupper har fortsatt, til tross for dette.

Brende fordømmer

Norge bidrar til FN-styrke MINUSMA i Mali, og flere norske hjelpe- og misjonsorganisasjoner er også til stede i landet. Men ifølge norske myndigheter og organisasjonene selv er ingen av dem direkte berørt av angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge fordømmer terroraksjonen på Hotel Radisson Blu i Bamako i Mali på det sterkeste. Den nylig inngåtte fredsavtalen er skjør, sier Brende i en skriftlig uttalelse fredag ettermiddag.

Han mener fredagens angrep ikke kan «ha annet mål enn å ødelegge den internasjonale innsatsen for en fredelig og demokratisk utvikling i Mali».