Eksperter mener Frp tjener på flyktningstrømmen

Frp-leder Siv Jensen kan smile bredt etter å ha fått en oppslutning på hele 17,5 prosent.
Frp-leder Siv Jensen kan smile bredt etter å ha fått en oppslutning på hele 17,5 prosent. Foto: Rolf Øhman / Aftenposten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag som det ble inngått asylforlik på Stortinget, gjør Frp et byks på to meningsmålinger. Eksperter mener partiet har hentet stemmer på ordskiftet i flyktningdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Ipsos MMIs meningsmåling for Dagbladet får Siv Jensens parti en oppslutning på 17,5 prosent, mens tallet lå på 10,2 prosent i en tilsvarende måling i oktober. Oppslutningen om Frp har ikke vært så høy siden oktober 2012, ifølge avisa.

For regjeringskollega Høyres del er oppslutningen på 20 prosent. Det er en nedgang på 3,3 prosentpoeng og den svakeste oppslutningen siden oktober 2009.

– Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at dette skyldes det offentlige ordskiftet som nå pågår om flyktningsituasjonen og muligheter for terrorisme, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

I målingen er Arbeiderpartiet fortsatt størst med 36,1 prosent (+0,6 prosentpoeng). Senterpartiet får en oppslutning på 6,2 prosent (-1,1), Venstre 4,5 (-0,3), KrF 4,4 (-1,0), MDG 4,3 (+1,3), SV 3,8 (-2,1) og Rødt 2,7 (-0,5).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp fosser fram på ny måling

Jensen: – Hyggelig melding

Frp får 16,1 prosents oppslutning i InFacts meningsmåling gjort for VG , en økning på 4,4 prosentpoeng fra forrige måling. Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen sier til avisa at det ikke er tvil om at fremgangen skyldes flyktningspørsmålet.

Siv Jensen er godt fornøyd med tallene.

– Dette er en hyggelig og tydelig melding fra velgerne om at de setter pris på Frps politikk om dagen. Vi har nettopp lagt fram et statsbudsjett med rekordsatsing på samferdsel og økt pensjon til gifte og samboende pensjonister, samtidig som vi har vært veldig tydelige på at det er viktig å stramme inn asylpolitikken, skriver hun i en epost til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jøran Kallmyr: – Mange asylsøkere vil bli returnert

Jublet over asylenighet

Ironisk nok mener sju av ti spurte i målingen at regjeringen har håndtert flyktningstrømmen middels eller dårligere. Hver femte nordmann mener statsminister Erna Solbergs ledelse i saken har vært «svært dårlig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målingen var imidlertid gjort før torsdagens kunngjorte asylenighet mellom seks stortingspartier. Tiltakene på asylfeltet har til hensikt å redusere antallet asylsøkere som kommer til Norge, en utvikling Frp er godt fornøyd med.

– Om alle disse tiltakene får virke, vil Norge sannsynligvis være det strengeste landet i Europa ved siden av Danmark, sa nestleder Per Sandberg til NTB da avtalen ble presentert.