Terrormistenkt pågrepet i Sverige

Expressen var blant flere svenske aviser som torsdag publiserte bildet av Mutar Muthanna Majid, som er mistenkt for terrorplanlegging.
Expressen var blant flere svenske aviser som torsdag publiserte bildet av Mutar Muthanna Majid, som er mistenkt for terrorplanlegging. Foto: Marcus Ericsson/tt / NTB scanpix

Den terrormistenkte Mutar Muthanna Majid er pågrepet i en politiaksjon i Västerbotten, bekrefter Säpo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Mutar Muthanna Majid

* Irakisk statsborger i 25-årsalderen, bosatt i Sverige.

* Han skal ifølge avisen Aftonbladet ha vært i Syria og kriget for IS.

* Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo mener mannen skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

* Ifølge avisen Expressen ble Majid fanget opp av et overvåkingskamera da han kom tilbake til Sverige.

* En stund ble det fryktet at han hadde reist videre og skjult seg i Norge.

* Ifølge TT ble 25-åringen pågrepet i en politiaksjon i Boliden i Västerbotten fredag kveld.

Det antatte IS-medlemmet Majid ble ettersøkt onsdag på grunn av mistanker om at han hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa.

– Jeg er imponert over hvor raskt man har funnet og pågrepet den ettersøkte, sier statsminister Stefan Löfven om politiaksjonen torsdag kveld.

Säpo vil ikke bekrefte hvor i Sverige pågripelsen skjedde, men flere medier skriver at den irakiske statsborgeren ble pågrepet i tettstedet Boliden i Västerbotten nordøst i Sverige.

– Det har gått rolig for seg. Nå planlegges avhør av personen. Aksjonen er gjennomført med bistand fra politiet, sier Säpos pressesjef Sirpa Franzén til TT.

Ifølge Säpo ble kun én person pågrepet i aksjonen.

Ifølge Dagens Nyheter skjedde pågripelsen ved et asylmottak som driftes av svenske utlendingsmyndigheter i Boliden, nordvest for Skellefteå. Øyevitner avisen har snakket med, sier det ikke ble løsnet noen skudd under aksjonen.

Flere kilder sier til Aftonbladet at den terrormistenkte Mutar Muthanna Majid har bodd i minst tre uker i Boliden, der han torsdag ble pågrepet.

Pågripelsen skal ha skjedd i en politiaksjon ved en bolig for asylsøkere i tettstedet i Västerbotten nord i Sverige.

– Han bodde i leiligheten ovenfor meg, han har bodd der sikkert i tre-fire uker, sier en av dem som bor i leilighetshuset, til avisen.

Les også: Löfven: Sverige har vært naive

Spesialstyrker

Beboere i Boliden forteller at bevæpnede spesialstyrker ankom stedet i 18.30-tiden, drøyt to timer før den irakiskfødte mannen i 25-årsalderen ble pågrepet i et samarbeid mellom Säpo og lokalt politi.

Europeiske etterretningstjenester har kartlagt kryptert kommunikasjon som gir grunn til å tro at den ettersøkte mannen var del av en større gruppe som er på vei til eller allerede befinner seg i Sverige, ifølge flere svenske medier.

– Mye arbeid gjenstår. Nå venter et intensivt etterforskningsarbeid, og vi er fortsatt svært interessert i å finne ut hva denne personen har foretatt seg under sitt opphold i Sverige, sier Franzén og ber publikum om tips i saken.

Hun vil ikke gå inn på hvordan Säpo klarte å spore opp Majid, men sier et enormt politiarbeid ledet fram mot torsdagens politiaksjon.

Les også: Antatt IS-medlem ettersøkt for angrepsplaner i Sverige

Overvåking

Dagen før slo Säpo alarm og opplyste at et IS-medlem som nylig ankom Sverige, trolig planla å gjennomføre terroraksjoner i Europa. Terrorberedskapen ble hevet til nest høyeste nivå, og også norske politidistrikter ble bedt om å være oppmerksomme i tilfelle Majid hadde tatt seg over grensa til Norge.

Beredskapsnivået forblir uendret på tross av torsdagens pågripelse, opplyser Säpo til TT.

Terrorforsker Hans Brun betegner politiets arbeid med saken som raskt, effektivt og profesjonelt. At den antatte IS-krigeren ble pågrepet i live og uten at det ser ut til at noen er skadd, betegnes som viktig.

– Dette vil bli til stor hjelp i den videre etterforskningen at man kan få avhørt ham, sier Brun, som forsker på kontraterrorisme ved King's College i London.

Kan ha allierte

Majid er irakisk statsborger, men var bosatt i Sverige før han reiste til Syria for å krige for ekstremistgruppen IS i Syria, ifølge svenske medier. Ifølge avisen Expressen ble Majid fanget opp av et overvåkingskamera da han kom tilbake til Sverige.

Ifølge Aftonbladet kan Majid ha rundt ti allierte i Sverige. Politikilder opplyser til avisen at de frykter at Majid og en eller flere medhjelpere vil slå til mot såkalt myke mål, det vil si steder der mange sivile oppholder seg.

– Målet er trolig Sverige eller Tyskland, men mest sannsynlig Sverige, heter det i et internt politidokument avisen har fått tilgang til.

Personvernpolicy