Stortinget vedtok ny asyllov i rekordfart

KrF snur og vil torsdag stemme nei til regjeringens forslag om at Utlendingsnemnda (UNE) skal kunne instrueres, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide.
KrF snur og vil torsdag stemme nei til regjeringens forslag om at Utlendingsnemnda (UNE) skal kunne instrueres, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Stortinget sier ja til flere innstramminger i utlendingsloven. Lovendringene trer i kraft allerede fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen hadde bedt Stortinget hastebehandle saken denne uken for å stanse den store tilstrømmingen av asylsøkere uten reelt beskyttelsesbehov som kommer over Storskog i Finnmark.

– Dette gir Justisdepartementet og utlendingsforvaltningen bedre verktøy for raskere å returnere asylsøkere som ikke skal ha opphold, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NTB.

Les også: SV og MDG: – Et forlik som ødelegger for integreringen

Instruering av UNE

Et av de mest betente spørsmålene var hvorvidt regjeringen skulle kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE).

KrF stemte for dette under førstegangsvoteringen mandag, men snudde da saken ble behandlet igjen torsdag.

– Vi har stilt spørsmål til departementet som vi har fått svar på, men dette er ikke svar som gjør at vi kan støtte forslaget i dag, sa KrF-leder Knut-Arild Hareide i Stortinget torsdag ettermiddag.

Les også: Europaminister Helgesen mener Merkel tok Norge på senga

Ba om presisering

Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) stemte mot forslaget allerede under førstevoteringen mandag. Regjeringen fikk likevel flertall for forslaget sammen med Sp og Ap.

– Dette viser at spørsmålet burde blitt komitébehandlet. Men vi må respektere at det dessverre er et flertall, svarer Hareide på NTBs spørsmål om hva han tenker om at regjeringen hopper bukk over sine to samarbeidspartier KrF og Venstre, for å få forslaget gjennom.

KrFs Hans Olav Syversen ba om at lovteksten skulle inneholde en presisering om at regjeringen ikke skulle kunne instruere UNE om lovtolkning eller skjønnsutøvelse, men kun i prioritering av saker. Et flertall stemte imidlertid mot forslaget.

Fakta: Her er avtalen i sin helhet

Advarsel

I et brev til partiene på Stortinget torsdag ba 18 organisasjoner dem om å si nei til instruering av UNE. Organisasjonene mener behandlingen av lovforslaget om endringer i utlendingsloven er uforsvarlig.

– Politisk styring av Utlendingsnemnda er en kontroversiell og dyptgripende systemendring som ikke har blitt behandlet etter ordinære prosedyrer, heter det i brevet, som er undertegnet av blant annet Advokatforeningen, Amnesty, Helsingforskomiteen, Norges Kristne Råd, Flyktninghjelpen, NOAS og Norsk Folkehjelp.

Ap og Sp ønsket ikke å snu i saken og fortsatte sin støtte til regjeringens forslag.

– Jeg skjønner veldig godt betenkelighetene ved at man vedtar lovendringer på veldig kort tid, men vi mener vi står i en ekstraordinær situasjon, og da er det viktig at hele forvaltningen kan snu seg raskt rundt. Muligheten til å kunne instruere UNE mener vi kan bidra til det, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

Les også: Enighet på Stortinget om asylinnstramming

Hastevedtak

Mulighet til å sende asylsøkere tilbake når de kommer til grensa med oppholdstillatelse i Russland, økt adgang til å pågripe og internere asylsøkere og instruksjonsrett overfor UNE er hovedpunktene i lovendringsforslagene.

Regjeringen ønsker å iverksette tiltakene allerede fredag. Alle lovsaker krever to voteringer, og for å rekke lovens krav om at det må gå minst 72 timer mellom hver votering, stemte Stortinget over forslagene første gang mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus