Meny

SV og MDG: – Et forlik som ødelegger for integreringen

MDG-leder Rasmus Hansson og SV leder Audun Lysbakken advarer mot asylforliket på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV og Miljøpartiet De Grønne mener asylforliket på Storting er naivt og et uttrykk for kortsiktig innstrammingshysteri.

Begge partiene valgte å trekke seg fra forliket som de andre partiene la fram torsdag, selv om de kunne ha støttet mange av punktene i avtalen.

– SV støtter en rekke forslag som kan bidra til raskere retur av personer uten beskyttelsesbehov. Dessverre får vi et forlik som inneholder en rekke innstrammingsforslag som vil ødelegge for integreringen, sier SV-leder Audun Lysbakken om hvorfor partiet valgte å stå utenfor forliket i Stortinget.

Les også: Støre: – Innstrammingen skal ikke svekke rettssikkerheten

– Avtalen legger opp til flere alvorlige innstramminger i asylsøkeres levekår og rettigheter, uten noen klar sammenheng med den akutte situasjonen. Flere av de forslåtte innstramningene vil kunne skade en god integrering på sikt, sier MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Han understreker at MDG er enige i mange av punktene i avtalen og vil stemme for dem i Stortinget.

– Dessverre kan ikke De Grønne stå inne for helheten i forliket, sier han.

Les også: Europaminister Helgesen mener Merkel tok Norge på senga

– Naivt

– I forhandlinger må man gi og ta, men i disse forhandlingene ble vi bare invitert til å gi. Forliket gjenspeiler at Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet igjen har funnet hverandre i flyktningpolitikken. SV er i opposisjon til denne innstrammingsalliansen, sier Lysbakken.

SV er særlig kritisk til at midlertidig opphold skal bli mer vanlig i Norge, at kravene til familiegjenforening skal skjerpes og at flyktninger skal miste rettigheter til pensjon og andre grunnleggende sosiale ytelser.

– Det er en illusjon å tro at vi kan unngå at det kommer flyktninger til Norge, og det er usolidarisk å stramme inn med mål om å få asylsøkerne til å velge nabolandene våre i stedet for oss, sier SVs leder.

Han kaller avtalen kortsiktig innstrammingshysteri, og anklager det politiske flertallet for å forsøke å spre en illusjon om at litt strengere flyktningpolitikk vil gjøre at færre asylsøkere vil dra til Norge

Rasmus Hansson sier det er naivt å tro at et av verdens tryggeste og rikeste land kan gjøres “uattraktivt». Det er trolig umulig, mente han.

– I stedet for å fokusere på selvbosetting, mottakskapasitet og andre ting som haster, gir den foreløpige avtalen inntrykk av at hastetiltak kun handler om innstramminger for å hindre ankomster, sier han.

Fakta: Her er avtalen i sin helhet

Nytt bosettingssystem

SV mener svaret på dagens utfordringer burde vært en bred avtale i Stortinget om rask behandling av søknadene til asylsøkere som åpenbart vil få bli her i landet, samt innføring av et nytt bosettingssystem som fikk folk ut av mottak og ut i en kommune.

– I tillegg burde det vært en avtale som ga rett til barnehage til asylsøkernes barn, mulighet til å arbeide for folk som venter på å få opphold og en langt bedre norskopplæring. Dette burde vært kombinert med tiltak for å unngå at folk uten vesentlig beskyttelsesbehov legger ut på farlige reiser for å komme til Norge, sier Lysbakken

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus