Löfven: Sverige har vært naive

Statsminister Stefan Löfven medgir at Sverige kanskje har vært naive i synet på hvilken fare hjemvendte fremmedkrigere utgjør for landets sikkerhet. Nå varsler han nye tiltak i kampen mot terror.
Statsminister Stefan Löfven medgir at Sverige kanskje har vært naive i synet på hvilken fare hjemvendte fremmedkrigere utgjør for landets sikkerhet. Nå varsler han nye tiltak i kampen mot terror. Foto: Claudio Bresciani/tt / NTB scanpix

Etterretning tyder på at terrormistenkte Mutar Majid er del av en større gruppe, opplyser kilder til TT. Statsminister Stefan Löfven medgir at Sverige har vært naive i sitt syn på ekstremisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske etterretningstjenester har kartlagt kryptert kommunikasjon som gir grunn til å tro at den ettersøkte mannen var del av en større gruppe som er på vei til eller allerede befinner seg i Sverige, ifølge flere svenske medier.

Siste: Terrormistenkt pågrepet i Sverige

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo kan ikke bekrefte opplysningene.

– Vi må prioritere det operative arbeidet og ikke skade det på noe vis, sier pressesjef Sirpa Franzén.

På grunn av frykt for at terrormistenkte Majid kan ha reist til Norge, er alle politidistrikter også her bedt om å være oppmerksom på mannen.

Les også: Antatt IS-medlem ettersøkt for angrepsplaner i Sverige

120 hjemvendte

Statsminister Stefan Löfven viser torsdag til den fare hjemvendte fremmedkrigere kan utgjøre for landets sikkerhet.

– Sverige har nok vært naive når det gjelder dette, sier Löfven.

Svensk sikkerhetspoliti anslår at rundt 300 svensker har kriget i Syria og Irak, og at rundt 120 av dem siden har returnert til Sverige.

– Kanskje det har vært vanskelig for oss å akseptere at det midt iblant oss fins dem som sympatiserer med IS, sier han.

Storstilt jakt

Svensk politi jakter nå på irakiskfødte Mutar Muthanna Majid, som ifølge svenske medier har returnert til Sverige etter å ha kriget for islamistgruppen IS i Syria.

Ifølge TTs kilder kommer opplysningene som ligger til grunn for Säpos beslutning om å heve terrorberedskapen, fra europeiske etterretningstjenester.

Den ettersøkte Mutar Muthanna Majids navn ble onsdag kveld sendt ut til alle politipatruljer i Sverige, sammen med et kornete bilde. I meldingen pekes han ut som medlem av ekstremistgruppa IS, som har tatt på seg ansvaret for en rekke terrorangrep – deriblant angrepet som kostet 129 menneskeliv i Paris.

Les også: Sverige høyner trusselnivået

Via Tyskland

Onsdag slo Säpo alarm og opplyste at et IS-medlem som nylig ankom Sverige, trolig planlegger å gjennomføre terroraksjoner i Europa.

Majid skal ifølge et politidokument avisa Expressen har fått tilgang til, ha reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige.

Svenske myndigheter har ikke offisielt bekreftet mannens identitet, men politiet protesterer torsdag ikke på at svenske medier har spredt både navn og bildet av ham.

Les også: Trussel mot Riksdagen i Sverige

Hevet trusselnivå

Ifølge Aftonbladet kan Majid ha rundt ti allierte i Sverige.

Politikilder opplyser til avisen at de frykter at Majid og en eller flere medhjelpere vil slå til mot såkalt myke mål, det vil si steder der mange sivile oppholder seg.

– Målet er trolig Sverige eller Tyskland, men mest sannsynlig Sverige, heter det i et internt politidokument avisen har fått tilgang til.

Utreder nye tiltak

Statsminister Stefan Löfven kommenterte torsdag trusselbildet på en pressekonferanse, der han samtidig varslet nye tiltak i kampen mot terrorisme.

Blant tiltakene som skal vurderes, er planting av datavirus i PC-er og nettbrett for å overvåke mistenkte.

Det skal også utredes om det skal åpnes for mer kameraovervåking, særlig rundt redaksjonslokalene til svenske medier, religiøse forsamlingshus og flyktningmottak.

Sverige vil også være pådriver i EU for å innføre kontroll av biometriske data i pass, som for eksempel fingeravtrykk, ved Unionens yttergrenser.

– Sverige skal aldri mer bli et fristed for terrorister, sa Löfven torsdag.

Personvernpolicy