Meny

Israelsk spion løslates etter 30 års fengsel i USA

USA løslater fredag Jonathan Pollard, som har sonet ferdig livstidsdommen han fikk for å ha spionert for Israel. Pollard-saken har i 30 år vært en verkebyll i forholdet mellom de to land. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske spionen Jonathan Pollard, som har tilbrakt halvparten av sine 60 år i amerikansk fengsel, blir nå løslatt.

Pollard, som er amerikansk jøde, arbeidet tidligere som etterretningsoffiser i den amerikanske marinen. I 1985 ble han avslørt som israelsk spion og pågrepet.

Etterforskningen og den påfølgende rettssaken avdekket at han i årevis hadde forsynt den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad med topphemmelige dokumenter, og at han også hadde avslørt identiteten til hundrevis av CIA-agenter.

Dommen lød på livsvarig fengsel, til sterke protester fra Israel, der Pollard i alle år har blitt hyllet som en helt, ikke minst av høyresiden.

USA har derimot fastholdt at Pollard var en landsforræder og at den strenge straffen derfor var på sin plass. Pollards svik var i amerikanernes øyne ekstra ille siden Israel er en av amerikanernes nærmeste allierte.
Les også: Hevder Israel avlyttet gruppe som skal ha sprengt fly

Mangeårig strid

Pollard-saken har i alle år siden pågripelsen vært en verkebyll i forholdet mellom USA og Israel, noe israelernes stadige mas om benådning og utlevering har bidratt til.

Israelske regjeringer har samtidig måttet tåle krass kritikk fra hjemlige høyrenasjonalister, som anklager dem for å ha latt Pollard i stikken.

Utad hevdet Israel lenge at Pollard var uskyldig dømt, men underhånden medga både daværende statsminister Yitzhak Shamir og hans etterfølger Yitzhak Rabin at Pollard hadde spionert på oppdrag for israelsk etterretning.

I 1998 innrømmet statsminister Benjamin Netanyahu for første gang offentlig at Pollard hadde vært israelsk spion, i håp om at det skulle blidgjøre amerikanerne.

Daværende CIA-sjef George Tenet gikk imidlertid så langt som til å true med å gå av dersom den israelske spionen ble løslatt.

Les også: Vil streame livebilder fra Haram al-Sharif i Jerusalem

Ikke punktum

Samtlige amerikanske presidenter de siste 30 årene har nektet å etterkomme Israels bønn om benådning og utlevering, og selv ikke med fredagens løslatelse vil det bli satt endelig punktum.

Pollard løslates på prøve og kan ikke forlate USA før prøvetiden på fem år er ute, til tross for at han i 1996 ble innvilget israelsk statsborgerskap.

I håp om å få kortet ned prøvetiden, slik at han kan få reise til Israel før de fem årene er omme, har Netanyahu nå bedt sine medarbeidere i regjeringen og diplomatiet om å ligge lavt og begrense feiringen av løslatelsen.

– Vi er bedt om å ikke snakke for mye om det, sa utdanningsminister Naftali Bennett torsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus