Lurås: – Alt Norge kan gjøre er å fordømme

Utenriksminister Børge Brende kommenterer nye opplysninger om det norske IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som skal være drept i Syria.
Utenriksminister Børge Brende kommenterer nye opplysninger om det norske IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som skal være drept i Syria. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

 Norge bør ikke reagere på noen annen måte enn å fordømme at det norske IS-gisselet skal være drept, mener forsker Helge Lurås. Han mener et militært svar vil øke faren for terrorangrep i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke noe mer Norge kan gjøre enn å ta avstand og gjøre sitt ytterste for å identifisere gjerningsmennene og få brakt dem inn for domstolen, sier leder Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse til NTB.

Han sier han ikke vil anbefale militære represalier mot ekstremistgruppen IS.

– Vi har flyene og personellet til å gjøre det, det viste vi i Libya. Men jeg tror det ville økt terrortrusselen i Norge, for det tyder på at IS har skiftet fokuset til å gjennomføre terroraksjoner i Europa, sier Lurås.

Les også: Solberg: – Det finnes ingen unnskyldning for dette

Han tror det er tilfeldig at det var en nordmann som ble tatt som gissel.

– IS tar dem de får tak i av vestlige. Det var ikke noe ved Grimsgaard-Ofstad som gjorde ham spesielt attraktiv for IS så vidt jeg kan bedømme. Det hadde ikke gjort noen forskjell om det var en finne eller slovak, sier Lurås.

Les også: IS-gisselets familie takker norske myndigheter

Det er interessant at IS ikke stilte norske myndigheter et ultimatum, mener Lurås.

– De kunne publisert videoer av ham, sånn som vi har sett med gisler fra Storbritannia og USA. Det at de ikke har gjort det i dette tilfellet, kan tyde på at de ikke trodde de skulle få så mye oppmerksomhet, sier Lurås.

Les også: IS sendte bilder av mishandling til UD

Personvernpolicy