Solberg: – Det finnes ingen unnskyldning for dette

Norske politikere fordømmer drapet på IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) i Syria. Avskyelig og barbarisk, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag kveld sammen med utenriksminister Børge Brende (H) tok statsministeren forbehold om at opplysningene ikke er bekreftet, men slo fast at det så langt ikke er grunn til å tvile på innholdet.

IS skrev onsdag i sitt nettmagasin Dabiq at gisselet var drept sammen med det kinesiske gisselet Fan Jinghui.

Les også: Forsker: – Umenneskelig for drepte gislers familier

– Kaldblodig

– Dette er i så fall et kaldblodig mord. Det finnes ingen unnskylding for den behandlingen vår landsmann har vært utsatt for, verken i religion eller ideologi, slår Solberg fast.

Grimsgaard-Ofstad hadde sittet fanget nord i Syria siden januar i år. Det siste livstegnet var en oppdatering på Facebook 24. januar.

48-åringen ble utsatt for grov mishandling i fangenskap. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til norske myndigheter sammen med krav om løsepenger, opplyser Brende.

Solberg var onsdag i kontakt med offerets familie etter å ha blitt gjort kjent med drapet gjennom mediene.

Anders Romarheim, som har forsket på gisseltakinger, mener situasjonen for de etterlatte har vært umenneskelig.

– Her er det en familie som trolig er sønderknust, og som trenger vår alles dypeste medfølelse. Her har man å gjøre med kalkulert, utspekulert ondskap og en aktiv henrettelse av et helt uskyldig menneske, sier han til NTB.

Les også: IS-gisselets familie takker norske myndigheter

Reaksjon

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre, Venstre-leder Trine Skei Grande og Krfs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad fordømmer drapet på det sterkeste.

– Det er helt avgjørende å intensivere kampen mot ISIL, og her må man jobbe internasjonalt for å samle seg om målrettede tiltak, sier Ropstad.

Danmark vurderer nå å delta i luftkrigen mot IS, som også er kjent under navnene ISIL og Daesh, i Syria. Regjeringspartiene Frp og Høyre mener Norge bør åpne for å gjøre det samme.

Skei Grande mener derimot at tiden ikke er moden.

– Det som er bra, er at dette kan bringe sammen de ulike kreftene som kjemper mot IS og få koordinert dette bedre. Disse tingene må være avklart før vi kan diskutere en økt norsk deltakelse, sier hun.

Les også: IS sendte bilder av mishandling til UD

Vil svare

Solberg ønsker ikke å spekulere i om IS har til hensikt å trekke Norge tettere inn i konflikten

– Dette er en barbarisk organisasjon, og det er ikke lett for oss å forstå hvordan de tenker. Dette kan være helt tilfeldig, eller det kan være planlagt, sier hun.

– Hvordan vil Norge svare på dette angrepet?

– Vårt svar vil være det vi bidrar med allerede: Å jobbe i den internasjonale koalisjonen med opptrening av lokale styrker, men først og fremst med det intensive etterretningsarbeidet vi driver sammen med andre for å forhindre terrorangrep og rekruttering av fremmedkrigere, sier Solberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus