Forsker: – Umenneskelig for drepte gislers familier

Det er nesten umulig å forestille seg hvor krevende det er for familien til mennesker som på kalkulert og kynisk vis blir drept av grupper som IS, påpeker forsker Anders Romarheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Her er det en familie som trolig er sønderknust og som trenger vår alles dypeste medfølelse. Det er alltid tøft å miste familiemedlemmer, men gjennom fangenskap med potensielt dårlig behandling underveis, blir det en langstrakt og tung prøvelse, sier Romarheim, som har forsket på blant annet gisseltakinger.

Forskeren omtaler situasjonen for de etterlatte som umenneskelig.

– Her har man å gjøre med kalkulert, utspekulert ondskap og en aktiv henrettelse av et helt uskyldig menneske, sier Romarheim til NTB.

Les også: IS sendte bilder av mishandling til UD

Grupper som IS tar gisler blant annet for å skaffe seg medieoppmerksomhet, og gisseltakingene trekker ofte ut i tid, forklarer han.

– Det ser dessverre terrorgrupper seg veldig tjent med, ikke minst i propagandaøyemed, sier forskeren.

Les også: SMK: Bilder tyder på at norsk IS-gissel er drept

Romarheim påpeker at myndighetene tidvis er nærmest er maktesløse overfor denne typen situasjoner. Utenriksdepartementets krisestab har trolig jobbet på spreng for å få til en frigivelse av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad.

– Når en terrorgruppe krever økonomiske eller politiske innrømmelser, sier det seg selv at situasjonen blir utrolig vrien å håndtere, sier Romarheim.

Forskeren vil ikke spekulere i hva slags reaksjon man eventuelt vil kunne vente seg fra norske myndigheter.

– Dette er en gjeng banditter som er vanskelig å ramme med motreaksjoner fra den norske stat, sier Romarheim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus