IS sendte bilder av mishandling til UD

Det norske IS-gisselet ble utsatt for grov mishandling i fangenskap. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til norske myndigheter sammen med krav om løsepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde fra Twitter av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som trolig er drept av terrorgruppen IS. Foto: Twitter / NTB scanpix
Bilde fra Twitter av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som trolig er drept av terrorgruppen IS. Foto: Twitter / NTB scanpix

På en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag sammen med utenriksminister Børge Brende (H) tok statsministeren forbehold om at opplysningene ikke er bekreftet

– Men så langt har vi ingen grunn til å tvile på innholdet, sier Solberg. IS skrev onsdag i sitt nettmagasin Dabiq at gisselet var likvidert.

Hun omtaler IS' drap på Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som «et kaldblodig mord».

– Selv om det er vondt, skal vi aldri la terroristene vinne fram. ISIL viser med alle disse handlingene sin brutalitet og sin menneskeforakt, sier Solberg.

Les også: SMK: Bilder tyder på at norsk IS-gissel er drept

Mishandlet

Ifølge norske myndigheter ble Grimsgaard-Ofstad utsatt for grov mishandling i fangenskap. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til norske myndigheter sammen med krav om løsepenger, opplyser Brende.

Han har holdt tett kontakt med gisselets familie. Vissheten om de lidelsene og overgrepene han ble utsatt for mens han var i ISILs fangenskap, har vært en enorm påkjenning for familien, ifølge Brende

– Det er nærmest umulig å fullt ut forstå den belastningen familien har vært utsatt for over uker og måneder, sier han.

Brende mener det er klart at det var løsepenger gisseltakerne var ute etter.

– Hensikten med gisseltakingen har vært pengeutpressing. Her viste gisseltakerne sitt sanne ansikt, sier han.

– Aldri løsepenger

Ifølge Solberg var det aldri aktuelt for Norge å betale ut løsepenger for å få frigitt gisselet.

– Norge har noen tydelige absolutter. Vi betaler ikke ut løsepenger. Det vil sette flere nordmenn i fare. Det er med på å finansiere terror og bryter med våre internasjonale forpliktelser, fremholder hun.

– Vi har samarbeidet med andre lands myndigheter og tjenester for å få Ole Johan tilbake igjen til Norge, men som jeg sa også 9. september: Dette er krevende og vanskelig, sier Solberg.

Hun bekrefter at PST mandag iverksatte sitt terrorplanverk, og at det nå er grunn til å sette i gang en styrket nasjonal etterretningsoperasjon for å skaffe bedre oversikt over situasjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus