Sverige i terrorberedskap – mann ettersøkt

Säpo-sjef Anders Thornberg under pressekonferansen onsdag.
Säpo-sjef Anders Thornberg under pressekonferansen onsdag. Foto: Fredrik Sandberg/tt / TT NYHETSBYRÅN

En mann er ettersøkt i Sverige i forbindelse med etterforskningen av en konkret terrortrussel, opplyser Säkerhetspolisen. Beredskapsnivået er økt i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sikkerhetspolitiet har mottatt konkret etterretningsinformasjon som har gjort at vi har innledet en etterforskning av forberedelser til terrorhandlinger, sier Säpo-sjef Anders Thornberg onsdag kveld.

En siktet person er ettersøkt i saken, opplyser han.

Trusselnivået i Sverige er hevet fra nivå tre til nivå fire, som er det nest høyeste, opplyser han. Nivå fire vil si at det er stor fare for et terrorangrep.

Les også: PST har iverksatt terrorplanverk

Intensiv fase

Ifølge nyhetsbyrået SIX blir trusselnivået hevet på bakgrunn av konkrete opplysninger om at en irakisk mann med krigserfaring fra Syria skal ha ankommet Sverige onsdag, med intensjon om å gjennomføre en aksjon.

Säpo har ikke bekreftet opplysningene.

– Vi er i en intensiv operativ fase og arbeider med å analysere og vurdere informasjonen som er kommet inn. Jeg kan ikke gå inn på detaljer om dette eller avsløre opplysninger om enkeltpersoner eller operativt arbeid, dels for ikke å utsette enkeltpersoner for risiko, og dels for ikke å avsløre våre metoder, sier Thornberg.

Én av grunnene til at trusselnivået heves, er at dette gir politiet muligheter til å iverksette bestemte typer tiltak, tilføyer han.

Les også: Russisk advarsel om økt terrorfare ved norskegrensen

Voldelig islamisme

Säpo ser fortsatt på voldelig islamisme som den største trusselen mot Sverige. IS har oppfordret til angrep i Europa, og både etterretning og nylige angrep tyder på at ekstremistgruppens ønske om å gjennomføre angrep i Europa er styrket, ifølge Säpo-sjefen.

Han frykter spesielt at islamister i Sverige skal la seg inspirere av terroren i Paris.

– Det finnes grupper som har som mål å gjennomføre angrep i Sverige, advarer Thornberg.

Les også: – Økt asylstrøm kan motivere høyreekstreme

Bygninger sikres

Politiet har gjort en nasjonal vurdering sammen med politiregionene om hvilke steder og bygninger som skal ha ekstra vakthold, opplyser polititalsmann Petter Liljeblad.

Han vil ikke si noe om hvilke steder og bygninger det er snakk om.

– Det går vi ikke ut med. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke si mer enn at det er strategiske bygninger, sier Liljeblad.

Statsministerens kontor bekrefter at regjeringen er orientert om det nye trusselbildet.

Fem år siden

Det er fem år siden trusselnivået sist ble hevet i Sverige, den gang fra to til tre. Samme år slo den 28 år gamle selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab til midt under julehandelen i sentrum av Stockholm, men lyktes ikke å ta med seg noen i døden.

Etter selvmordsaksjonen ble det funnet flere ueksploderte rørbomber ved Abdulwahab.

Ikke i Norge

Dansk politi har hevet beredskapen fra «forhøyd» til «markant forhøyd», som er det nest høyeste nivået i Danmark. Dette har skjedd som en følge av terrorangrepene i Paris i helgen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge har ikke hevet trusselnivået som følge av Paris-terroren.

– Vi har styrket bemanningen. Vi har fått en del info fra utlandet og egne kilder. På bakgrunn av den informasjonen er det ikke grunn til å endre vår vurdering av trusselbildet, sa fagdirektør Jon Fitje Hoffmann i PST til NTB lørdag.

Personvernpolicy