Advarer mot konsekvenser av norsk klimamål

Det kan bli nødvendig å plante enorme mengder skog hvis regjeringens mål om klimanøytralitet skal nås. Målet innebærer at alle verdens klimautslipp skal oppveies av tiltak som fjerner klimagasser fra atmosfæren.
Det kan bli nødvendig å plante enorme mengder skog hvis regjeringens mål om klimanøytralitet skal nås. Målet innebærer at alle verdens klimautslipp skal oppveies av tiltak som fjerner klimagasser fra atmosfæren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges mål om at globale utslipp, opptak og lagring av klimagasser skal gå i null innen 2050, kan skape store problemer, advarer Naturvernforbundet og Regnskogfondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har foreslått global klimanøytralitet innen 2050 som langsiktig mål i den nye klimaavtalen som skal vedtas i Paris i desember. Tidligere ble forslaget omtalt som netto nullutslipp.

Dette vil si at alle utslipp av klimagasser veies opp av tiltak som fjerner en tilsvarende mengde klimagasser fra atmosfæren. Dette kan gjøres med skogplanting eller fangst og lagring av CO2.

En ny rapport utarbeidet for Naturvernforbundet, Regnskogsfondet og organisasjonen FERN advarer imidlertid om at målet kan få store negative konsekvenser både for miljøet og folks rettigheter.

Les også: Miljøstatsråd støtter bilfritt Oslo sentrum

Enorme skogplantasjer

– Intensjonen om klimanøytralitet er bra. Det er viktig å snakke om null utslipp slik at verden begynner å innstille seg på at vi helt skal slutte å slippe ut klimagasser, sier Bård Lahn, seniorrådgiver på området internasjonal klimapolitikk i Regnskogfondet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han er kritisk til klimanøytralitet som baserer seg på utvikling av storskala bioenergiproduksjon med CO2-fangst og lagring i et omfang som krever enorme skogplantasjer.

– Det er stor risiko ved slik tiltak. De er vanskelige å gjennomføre uten store negative konsekvenser for folk og miljø. Det kan gå både ut over matproduksjon og rettighetene til folk, mener Lahn.

Les også: Sundtoft om klimaet: Vær forberedt på store endringer

– Må plante noe

Han mener at man ikke bør gjøre seg avhengig av slike tiltak, men heller satse på to andre mål.

– Vi må ha mål som sikrer kutt i fossile utslipp nå. Samtidig må vi stoppe avskoging og rehabilitere økosystemer. Noe skogplanting må også til, mener Lahn.

Hovedkonklusjonene i rapporten laget av Stockholm Environment Institute, ble lagt fram i Oslo onsdag. Rapporten skal i sin helhet presenteres under klimatoppmøtet som begynner i Paris 30. november.