SMK: Bilder tyder på at norsk IS-gissel er drept

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene som den militante islamistgruppen IS har publisert av nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, tyder på at han er drept, opplyser Statsministerens kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om nordmannen som IS tok til fange

* Den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble tatt til fange av ekstremistgruppen IS i Syria i januar i år.

* En kineser, identifisert som Fan Jinghui fra Beijing, ble også tatt til fange.

* Grimsgaard-Ofstad opplyste i januar via sosiale medier at han var kommet til den syriske byen Idlib. Han skal ha tatt seg inn i Syria fra Libanon. Formålet med reisen er noe uklart.

* IS krevde i september løsepenger for nordmannen og den kinesiske borgeren.

* Ekstremistgruppen publiserte den gang bilder av de to fangene ikledd gule fangeklær.

* Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet at Grimsgaard-Ofstad var tatt til fange. Hun sa at Norge nekter å betale løsepenger.

* Mye tydet på at Grimsgaard-Ofstad ble holdt fanget av en IS-celle som har fått kallenavnet «The Beatles». Cellen består av fire medlemmer som antas å være britiske muslimer, og det er ifølge løslatte gisler fangene selv som har gitt dem kallenavnene John, Paul, George, og Ringo.

* Grimsgaard-Ofstad skal ha kommet i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nett. Det bekreftet flere kilder overfor VG og Aftenposten i september. PST har ikke kommentert saken.

* Siden den USA-ledede koalisjonen gikk til krig mot IS i Irak og Syria i 2014, har den militante islamistgruppen tatt en rekke vestlige personer til fange.

* IS hevder i en ny utgave av tidsskriftet Dabiq å ha drept begge gislene.

Kilde: NTB

Statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke er noen grunn til å tvile på at et norsk IS-gissel er drept.

– Vi må ta alle forbehold om at det publiserte bildet er ekte. Det undersøkes nå av våre eksperter. Men så langt har vi ingen grunn til å tvile på innholdet, sa Solberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

Grimsgaard-Ofstad har vært holdt som gissel i Syria siden januar i år.

Kineseren Fan Jinghui, som også har vært holdt som gissel av IS, er også drept, skriver islamistgruppens tidsskrift Dabiq i sin siste utgave.

Dabiq trykker også et bilde som angivelig viser de to døde mennene, ledsaget av teksten «Henrettet – etter å ha blitt forlatt av frafalne land og organisasjoner».

Les også: Norsk IS-gissel reiste i kaotisk krigsområde

– Krevende situasjon

NTB har sett bildet, og den ene av mennene på bildet ser ut til å være Grimsgaard-Ofstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet, der en krisestab har jobbet for å innhente informasjon og sikre frigivelse av Grimsgaard-Ofstad siden nyheten om kidnappingen ble kjent, var onsdag ikke kjent med påstanden om at han var drept da NTB tok kontakt og ville ikke kommentere meldingene.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) betegner situasjonen som krevende og henviser til UD.

Les også: Nordmann tatt til fange av IS

Trykket bilde

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og Fan Jinghui ble tatt til fange i Syria i januar i år, noe som først ble offentlig kjent da IS publiserte bilder av dem med i Dabiq med krav om løsepenger i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske myndigheter ble informert om kidnappingen alt i januar, men valgte å holde dette hemmelig, bekreftet statsminister Erna Solberg (H) i september.

– Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg, som gjorde det klart at Norge ikke aktet å innfri gisseltakernes krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sa hun og la til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt til fange.

Fortalte på Facebook

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som var bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Porsgrunn, fortalte i januar selv på sosiale medier at han hadde reist til Syria og befant seg i byen Idlib.

– Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev Grimsgaard-Ofstad på sin Facebook-profil 24. januar.

Syriske regjeringsstyrker hadde da fortsatt kontroll over Idlib, men det pågikk harde kamper om byen som to måneder senere falt i opprørernes hender, deriblant al-Qaidas syriske avlegger Nusrafronten.

Innvandringsmotstander

Grimsgaard-Ofstad studerte på begynnelsen av 1990-tallet historie ved Høgskulen i Volda og framsto i et intervju med lokalavisa der som en sterk innvandringsmotstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere kom han også i PSTs søkelys på bakgrunn av høyreekstreme ytringer på nett.

Det foreligger ikke opplysninger som tyder på at han reiste til Syria for å bli fremmedkriger, og det er høyst uklart hvorfor han befant seg i landet.

Les også:

Ekstremistkjenner: – Syria tiltrekker seg mange ulike folk

Solberg: – Norge betaler ikke løse­pen­ger